Stad Gent

Man uit Aalst neemt een maand vakantie om gratis piano te spelen in Gent: "Mensen entertainen, daar geniet ik van"

Wim Baeyens uit Aalst neemt de hele maand september vakantie om elke dag piano te spelen, op een van de piano's die in Gent zijn opgesteld. De piano's staan er in het kader van het project 123-piano, waarbij op op verschillende plaatsen in Gent piano's staan die iedereen mag gebruiken. "Mensen entertainen met mijn muziek, daar geniet ik van", zegt Baeyens. 

Pianoliefhebbers kunnen zich weer in de handen wrijven, want nog de hele maand staan in Gent 9 piano's opgesteld. Iedereen, met of zonder opleiding, mag erop spelen. Het is dit jaar al de tiende editie van 123-piano en iemand die er elk jaar bij is, is Wim Baeyens uit Aalst.

Veel mensen zullen het niet begrijpen, maar muziek is mijn grote passie

Wim Baeyens, pianist

"Ik neem er zelfs al een paar jaar een hele maand verlof voor", zegt Wim. "Zo kan ik bijna elke dag spelen. Ik weet dat het veel mensen dat niet zullen begrijpen, maar muziek is mijn grote passie. Door de jaren heen heb ik beseft dat ik er iets mee wilde doen en daarom probeer ik zo veel mogelijk voor een publiek te spelen, om te zien hoe ze reageren."

En zo kunnen Gentenaars en andere passanten deze maand bijna elke dag genieten van een gratis optreden van Wim. "Een jaar of vijf, zes geleden was ik aan het spelen en ik was er mij niet van bewust dat er 1.100 mensen veertig minuten lang naar mij stonden te kijken. Dat was ongelooflijk."

Vleugelpiano onder de stadshal

Wie Wim aan het werk wil zien, moet onder de stadshal zijn. "Ik speel altijd op de grote vleugelpiano onder de stadshal. Vaak speel ik samen met andere muzikanten of met zangers en zangeressen. Meestal zijn we er op vrijdagavond tussen 19.00 en 22.00 uur, en ook zaterdag en zondag zijn populaire dagen."

Meest gelezen