Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © AFP

Van gasprijsplafond tot heffing op overwinsten: EU wil vrijdag einde maken aan stijgende energieprijzen

De EU wil vrijdag sterk ingrijpen op de energiemarkt en zo de hoge prijzen doen dalen. Dat zou een heffing kunnen inhouden op overwinsten en eventueel gasprijslimieten. Dat schrijft vakblad ‘Politico’ nadat ze een vertrouwelijk document konden inkijken.

91 reacties

  • Allan De Brueker

    2 jaar geleden
    De meest zinvolle actie moet toch zijn van de Energieprijs van elektriciteit los te koppelen van die van aardgas. Dat kan Europa gemakkelijk beslissen want ligt volledig binnen hun jurisdictie. Maar dan zullen een aantal landen wel waar op de rem gaan staan want hun energiebedrijven produceren dan weeral niet met aardgas...
  • Leonarda Van Opbroecke

    2 jaar geleden
    Als ze de overwinsten gaan belasten gaan de prijzen zeer zeker nog omhoog. Is al gebeurd met de peperduredure EU uitstootrechten. Kunt ze beter aanklagen om het maken woekerwinsten. Maar ja, er zitten teveel politieke zitjes bij die energiebedrijven en die willen ze niet raken, he.
  • leo Daneels

    2 jaar geleden
    Aan het fundamentele probleem van ongebreidelde markt-speculaties onder het mom van “de vrije markt” doen de politici niets! Integendeel, ze bevorderen dit eerder!
  • frans vullings

    2 jaar geleden
    De EU moet nog meer gehoor geven aan de wensen van Amerika
  • Marc Loddewijkx

    2 jaar geleden
    Ze hebben niet liever dan torenhoge inflatie, dan daalt de staatsschuld procentueel tov het BBP en lost de schuldenberg zichzelf op.