Stad Gent

Bouwwerven in Gent moeten sensoren gebruiken bij oppompen van grondwater: "Besparen zo extra water"

Door de aanhoudende droogte voert het Gentse stadsbestuur een nieuwe maatregel in voor bouwwerven om water te besparen. Grondwater oppompen moet voortaan gebeuren met sensoren. Van zodra er voldoende water is opgepompt, leggen die sensoren de pompen stil. Op die manier wordt er niet meer water dan nodig opgepompt. De nieuwe maatregel geldt al zeker tot eind oktober. 

Bouwwerven pompen grondwater op om ondergrondse constructies zoals kelders of parkeergarages in droge grond te kunnen bouwen. Maar daarbij gaat veel water verloren. 2 jaar geleden is in Gent beslist dat het grondwater dat niet terug in de grond kan lopen, via een kraantje ter beschikking gesteld moet worden van de bewoners.

Als grondwater stijgt, schieten pompen weer in gang

Maar nu gaat het stadsbestuur nog een stap verder door de aanhoudende droogte. Bij nieuwe middelgrote en grote bouwwerven moeten vanaf nu sensoren gebruikt worden bij het oppompen van grondwater. Die sensoren kunnen de pompen stilleggen als er voldoende water is opgepompt. Als het grondwater weer stijgt, schieten de pompen weer in gang. 

Zo wil Gent de hoeveelheid opgepompt water zoveel mogelijk beperken. De nieuwe maatregel geldt al zeker tot 30 oktober, maar bevoegd schepen Tine Heyse (Groen) bekijkt of ze de maatregel permanent kan invoeren.

Meest gelezen