Archieffoto

West-Vlaamse steden nemen maatregelen tegen hoge energiefacturen

Steeds meer West-Vlaamse steden nemen maatregelen tegen de hoge energiefacturen die inwoners ontvangen. De meeste steden kiezen ervoor om mensen te ondersteunen met een maandelijkse tussenkomst, een energiefonds of maakten een bedrag vrij om gezinnen in nood te helpen. 

Verschillende West-Vlaamse steden springen bij voor inwoners die de energiefactuur niet meer kunnen betalen. Stad Ieper voorziet een toelage voor gezinnen met een laag inkomen die niet kunnen genieten van het sociaal tarief. De stad zal één derde van hun energiefactuur betalen, met een maximum van 500 euro per jaar. "De maatregel die we nu treffen is eenmalig, we hopen zo mensen te bereiken die we nog niet kennen op onze dienst welzijn en hen een energiescan aan te bieden voor hun woning, zodat ze ook preventief aan de slag kunnen om hun energiefactuur naar beneden te brengen", vertelt schepen van Welzijn Eva Ryde (N-VA).

Eva Ryde: "Het geeft ons ook de gelegenheid om mensen op onze dienst langs te krijgen om hen breder te gaan ondersteunen"

Videospeler inladen...

De stad Kortrijk kwam vorig jaar al met een energiefonds die de elektriciteitsfactuur van Kortrijkse gezinnen met een laag inkomen betaalbaar houdt. De stad investeerde dit jaar al 117.000 euro voor 119 gezinnen. Het bestuur denkt dat ze de kaap van 300.000 euro op het einde van het jaar nog zullen overschrijden.

Stad Oostende richtte een gelijkaardig energieloket op voor wie vragen heeft rond de energiefactuur. Een maatschappelijk werker bekijkt de situatie gezin per gezin. Ze helpen zoeken naar de goedkoopste energieleverancier en komen (een stuk) tegemoet in de factuur als het niet meer betaalbaar is. De stad maakte daarvoor een bedrag van 60.000 euro voor vrij. Ten slotte komt ook De Haan tussen in de factuur bij gezinnen met een laag inkomen. Maandelijks kan de gemeente 30 tot 35 euro tussenkomen.

Meest gelezen