mEnergiecrisis

De Wever tempert verwachtingen Vlaamse ondernemers op Voka-debat

©  Sebastian Steveniers

Terwijl de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka de ‘stormklokken’ luidt bij de Vlaamse regering, tempert N-VA-voorzitter Bart De Wever hun hoop op ruime financiële steun. ‘We gaan van Vlaanderen geen tweede België maken.’

Simon Andries

‘Als Vokavoorzitter is het vandaag mijn plicht om namens 18.000 Vlaamse ondernemingen de stormklokken luid te laten klinken’, zei voorzitter Wouter De Geest maandagavond op het voorzittersdebat van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka. ‘Het is bikkelhard ontwaken’, zei De Geest. Hij waarschuwde voor bedrijven die door de energiecrisis niet meer rendabel zijn en voor delen van de Vlaamse economie die dreigen stil te vallen. Hij eiste snel actie van de Vlaamse regering, want ‘elke dag telt’.

   • Druk op politiek om sneller te handelen neemt toe

Voka klopt nadrukkelijk aan bij de Vlaamse regering voor ‘tijdelijke en doelgerichte steun aan de meest getroffen energie-intensieve bedrijven’. Maar al bij de start van het voorzittersdebat doorprikte N-VA-voorzitter Bart De Wever de grootste illusies. ‘De Vlaamse regering zal bekijken wat kan volgens de budgettaire marges, maar dit is geen moment voor schuldontsporing’, zette hij meteen de toon. ‘We moeten een goede huisvader blijven. We gaan van Vlaanderen geen tweede België maken, eentje is al genoeg.’ Al voegde De Wever daar wel aan toe dat er ‘op korte termijn wel iets moet kunnen voor de energie-intensieve bedrijven’.

Vlaamse regering onder vuur

De Belgische sjaal in de goodiebag van de Vlaamse werkgeversorganisatie was misschien al een voorbode van een moeilijke avond voor de Vlaamse regering. Want opvallend genoeg kwam de regering-Jambon in het voorzittersdebat feller onder vuur te liggen dan de federale regering.

Onder meer Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert benadrukte dat de Vlaamse regering niet mocht wachten op de septemberverklaring van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) om in te grijpen. Die speech volgt pas op 26 september, maar zowel Open VLD, Vooruit en CD&V zeiden dat de Vlaamse steunmaatregelen er al sneller moeten komen.

Nochtans benadrukten alle partijen wel het belang van heel gerichte maatregelen die ook niet al te veel geld mogen kosten. ‘De bedrijven kunnen niet meer wachten. Maar grote bazooka’s zoals tijdens corona zijn niet meer van deze tijd’, zei CD&V-voorzitter Sammy Mahdi in navolging van De Wever. De N-VA-voorzitter benadrukte bij het publiek nogmaals dat België niet ‘Nederland of Duitsland is’. ‘We hebben in het verleden spijtig genoeg al veel mogelijkheden verkwanseld. We zullen toch ooit eens door de grote sanering moeten.’

Ook Jambon benadrukte tijdens een interview na het debat nogmaals dat hij niet van plan is om ‘het staatshuishouden in de prak te rijden’. ‘Niemand wint erbij om de begroting in het gedrang te brengen’, klonk het. Hij benadrukte wel dat de gesprekken over steunmaatregelen de komende dagen worden verdergezet.

©  Sebastian Steveniers

©  Sebastian Steveniers