Is huidig migratiebeleid onhoudbaar? Bekijk het eerste debat tussen staatssecretaris De Moor en voorganger Francken

Voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Franken (N-VA) en huidige staatssecretaris Nicole De Moor (CD&V) zijn vanavond voor het eerst in debat gegaan over de asielcrisis in ons land. Dit jaar hebben al 22.000 asielzoekers een aanvraag ingediend. Dat is geleden van de grote vluchtelingencrisis in 2015. Is ons asielmodel onhoudbaar?

In april kondigde de Britse regering aan dat ze een akkoord had gesloten met Rwanda.Ā Iedereen die het Kanaal oversteekt in een bootje of verstopt in een vrachtwagen, zal naar het land in Oost-Afrika gebracht worden om daar asiel aan te vragen.Ā Volgens de toenmalige Britse premier Boris Johnson om levens te redden, omdat mensen zo worden ontmoedigd om de levensgevaarlijke tocht in gammele bootjes te ondernemen.

De N-VA van voormalig staatssecretaris Theo Franken steunt het plan van het Verenigd Koninkrijk al vanaf dag Ć©Ć©n. Ook vanavond in "Terzake" herhaalde hij zijn pleidooi. "Na 4 jaar staatssecretaris te zijn geweest, ben ik mijn geloof verloren in het Europees asielmodel. Er is geen snelle screening aan de buitengrenzen, die landen werken niet goed mee en er is nauwelijks terugkeer. Je moet naar een ander model buiten de Europese Unie, op ander grondgebied. Het zal niet makkelijk zijn, maar het kan niet anders."

Huidige staatssecretaris Nicole De Moor is het eens dat het Europees asielbeleid vandaag faalt. "Maar ik geloof niet in een systeem waarbij we Rwanda gaan betalen om onze asielproblemen op te lossen. Het is niet alleen onwettig, het is ook compleet onrealistisch en compleet onbetaalbaar. Het maakt ons zeer vatbaar voor chantage en het werkt niet eens. We moeten dit zelf oplossen met sterke Europese buitengrenzen."

Herbekijk hier het volledige debat tussen Theo Francken en Nicole De Moor:

Videospeler inladen...

Hoe komt het dat de asielaanvragen zo de hoogte ingaan? En hoe zijn de cijfers geƫvolueerd? Terzake zocht de antwoorden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen