Magneetvissers waren de voorbije maanden heel actief in Mechelen. ©  Sven Dillen

Mechelen verbiedt magneetvissen en burgemeester kan auto in beslag nemen bij knalpotterreur

Mechelen -

De stad Mechelen voert opnieuw enkele aanpassingen door in haar politiereglement. Magneetvissen is vanaf zaterdag 1 oktober verboden, tenzij je toelating hebt van de burgemeester. Hij krijgt ook de mogelijkheid om voertuigen in beslag te nemen die geluidsoverlast veroorzaken, zogenaamde knalpotterreur. Daarnaast komen er extra maatregelen tegen witwaspraktijken.

Sven Van Haezendonck

De algemene bestuurlijke politieverordening (ABP), beter bekend als het politiereglement, geeft een burgemeester de kans om overlastfenomenen bestuurlijk aan te pakken. Het reglement wordt regelmatig bijgestuurd omdat de maatschappij verandert en er steeds nieuwe fenomenen de kop opsteken. Ook maandagavond beslist de gemeenteraad over wijzigingen. De voorbije maanden waren magneetvissers heel actief in de Dijlestad. Met goede bedoelingen, want ze visten veel rommel uit het water.

“Vooral fietsen, maar ook gsm’s, opengebroken geldkoffers, wapens en oorlogsmunitie”, zegt de Antwerpse magneetvisser Thierry Puttermans. Toch is dat vanaf volgende maand verboden zonder begeleiding van de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO). Andere steden gemeenten en organisaties zoals De Vlaamse Waterweg en de Vlaamse Milieumaatschappij gingen Mechelen daarin al voor. Argumenten zijn onder andere veiligheidsrisico’s die ontstaan bij het opvissen van munitie.

“We ruimen altijd alles op”

De stad Mechelen zegt vooral een toename van achtergelaten opgevist materiaal te willen voorkomen. “Dat is jammer, want wij ruimen altijd alles op. Als er spullen waren die we niet konden meenemen, hebben we dat altijd gemeld aan de stadsdiensten”, legt Puttermans uit.

Magneetvissers waren in Mechelen onder andere actief in de Afleidingsdijle. ©  rr

Ondertussen zijn de magneetvissers in de Mechelse wateren niet meer zo actief. “Op de belangrijkste plaatsen hebben we alles opgevist. Wat we in Mechelen uit het water haalden, valt overigens mee. Zeker als je dat vergelijkt met Brussel en Gent”, vertelt Thierry Puttermans. Magneetvissen kan wel nog mits toelating van de burgemeester, op bepaalde plaatsen en gedurende beperkte periodes.

“Dat is asociaal gedrag”

Ook nieuw zijn de bepalingen tegen knalpotterreur. Bestuurders die ostentatief hun luidruchtige motoren of uitlaten van voertuigen laten horen, zorgen in verschillende wijken voor overlast. “Dat is echt asociaal gedrag. Voortaan krijg ik de mogelijkheid om deze voertuigen in beslag te nemen, zoals ik dat ook doe bij wegpiraten”, zegt Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

Voor de aanpak spiegelt de stad zich aan Gent. Dat voerde de maatregel eerst tijdelijk in, maar sinds dit voorjaar is de aanpak er structureel verankerd in de politieverordening. “De ervaring leert er dat er een grote preventieve werking uitgaat van deze maatregel. Als we alleen al met het bestaan van de mogelijkheid van inbeslagname het fenomeen kunnen bestrijden, hebben we ons doel natuurlijk bereikt”, legt Vandersmissen uit.

Lawaaierige motoren en knalpotten worden bestreden. ©  Belgaimage

Aanpassingen in het politiereglement geven de burgemeester ook extra slagkracht in de strijd tegen ondermijnende economie of witwaspraktijken via dubieuze handelszaken. De mogelijkheden voor financieel onderzoek breiden gevoelig uit. “We willen dit zeer grondig voeren om ondermijnende activiteit in onze stad maximaal te weren”, zegt de burgemeester.

Voortaan heb je bijvoorbeeld sluitende bewijzen rond investeringen, leningen en financieringsbronnen nodig en moet je aanslagbiljetten van de voorbije zeven jaar kunnen voorleggen. Ook het moraliteitsonderzoek naar de uitbater wordt uitgebreid. “Zonder de vereiste documenten vervalt de uitbatingsvergunning of wordt een nieuwe aanvraag geweigerd”, vertelt Alexander Vandersmissen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen