Washington: agent gearresteerd op verdenking van hulp aan IS

In de Amerikaanse hoofdstad Washington is een agent van het Metro Transit Police Department gearresteerd op verdenking van het verlenen van steun aan IS. Volgens de autoriteiten is er nooit gevaar geweest voor een aanslag.
Een voertuig van de Metro Transit Police voor een metrostation.

De 36-jarige man werd vandaag gearresteerd in het politiecommissariaat. 

Volgens de krant The Washington  Post gaf hij een undercoveragent informatie over hoe hij naar Syrië kon reizen. Hij dacht dan ook dat die agent in Syrië zat en ging in op een verzoek van de agent om hem vooraf betaalde kaarten te bezorgen waarmee IS-strijders mobiel zouden kunnen communiceren.

De man heeft intussen bekend dat hij geprobeed heeft "materiële steun te bieden aan een buitenlandse terroristische organisatie".

De man werkte sinds 2003 bij de metropolitie en werd sinds september 2010 in het oog gehouden door de federale politiedienst FBI. Op een bepaald ogenblik werd duidelijk dat hij in 2011 twee maal naar Libië is gereisd om er te vechten tegen Moe'ammar al-Khaddafi.

De autoriteiten benadrukken dat er nooit gevaar is geweest voor een aanslag tegen de metro in verband met deze zaak.

Metro Transit Police

Het Metro Transit Police Department, waar de gearresteerde man een agent van was, is de politiedienst die instaat voor de beveiliging van het metrosysteem in en rond de Amerikaanse hoofdstad Washington DC.

De 660 agenten van de dienst hebben volledige politiebevoegdheden in het bijna 4.000 vierkante kilometer grote gebied dat bestreken wordt door het metrostelsel en de metrobussen van de Washington Metropolitan Area Transit Authority en in de buurt van de bushaltes. Ze moeten het metrosysteem ook beschermen tegen terroristische dreigingen. 

Het Metro Transit Police Department is uniek in de VS omdat het volledige politiebevoegdheden heeft in drie verschillende rechtsgebieden, namelijk in de staten Maryland, Virginia en Washington D.C., aangezien het metronetwerk van Washington zich ook tot in Maryland en Virginia uitstrekt.

Meest gelezen