Van Douwe Egberts tot Rombouts: waarom bijna al onze koffie is gemaakt met dezelfde boon (en dat echt niet goed is)
Mooi geroosterde, bruine bonen die een smaakexplosie geven in je mond. Maar wist je dat zo goed als alle Belgische koffie is gemaakt met dezelfde soort boon? Koffie-doctorandus Yves Bawin (ILVO) vertelt ons hoe dat kan en waarom dat slecht nieuws kan zijn voor de toekomst. “Amper één plantje had de reis van Indonesië naar Nederland overleefd. Dat plantje is de basis van onze huidige koffieteelt.”
“Als we over koffie spreken, kunnen we twee belangrijke soorten onderscheiden”, vertelt Bawin (ILVO – UGent – KU Leuven – Plantentuin Meise). “Je hebt die met Arabica bonen en die met Robusta bonen.” De Arabica boon is meestal zoet en zacht, met een aroma van suiker en fruit. De Robusta bonen hebben eerder een stevige, bittere smaak. “Belgische koffieproducenten werken voornamelijk met de kwalitatieve Arabica bonen.”
Maar hoe komt het dan dat Douwe Egberts zo anders is dan bijvoorbeeld een Rombouts-koffie? “Dat heeft te maken met verschillende factoren. Het gaat dan wel om dezelfde soort boon, maar onder meer de verwerking ervan heeft een grote invloed op de smaak. Zo ligt het er bijvoorbeeld aan hoe lang en op welke temperatuur een boon geroosterd is, en hoe de koffie precies vermalen wordt.”
Waarom alleen Arabica?
“De wilde Arabica koffieplant groeide oorspronkelijk in de bergregenwouden van Ethiopië”, vertelt Bawin, die een genetische stamboom maakte van arabica koffie. “Eeuwenlang werd deze plant vooral geteeld door de lokale bevolking, op een uitzondering in het huidige Jemen na. Maar vanaf de 16de eeuw begon de interesse in koffie te groeien. Meer en meer Arabieren begonnen koffiebonen te exporteren, en ook in Europa raakt koffie bekend als een luxeproduct.”
Volgens de legende verborg een monnik zeven zaden in zijn mantel en smokkelde die zo naar India. Van daaruit werd de arabica boon geëxporteerd naar Indonesië.
De Arabieren wilden hun uniek product echter niet zomaar uit handen geven. “Ze verboden daarom het transport van levensvatbare plantjes. Enkel bewerkte zaden mochten geëxporteerd worden.” Illegale handel was opeens heel verleidelijk. “Volgens de legende verborg een monnik zeven levensvatbare zaden in zijn mantel en smokkelde die zo naar India. Van daaruit werd de Arabica plant vermoedelijk geëxporteerd naar Indonesië.”
“Aangezien Indonesië op dat moment een Nederlandse kolonie was, werden er plantjes naar Amsterdam getransporteerd. Maar één plantje zou die reis overleefd hebben. Dat plantje is de basis van een groot deel van onze huidige koffieteelt. Genetisch onderzoek schetste hoe de Europese Arabica boon naar Latijns-Amerika werd verspreid. Daar wordt trouwens tot op de dag van vandaag nog altijd onze koffie wordt geproduceerd.”
Vatbaar voor ziektes
“We spreken hier daarom over een genetische bottleneck of zandloper. Er is een massaproductie ontstaan op basis van heel weinig moederplanten, met een kleine genetische diversiteit als gevolg. Dat maakt de huidige koffieplantjes erg kwetsbaar voor ziektes en klimaatverandering.”
Om problemen in de toekomst te vermijden, zouden we dus eigenlijk moeten teruggaan naar de bron. “Wilde Arabica koffieplanten in Ethiopië zijn genetisch diverser dan hun verwanten in koffieplantages. Er zijn ook nog zoveel andere koffiesoorten, die niet op grote schaal worden geteeld. Als we de eigenschappen van die wilde koffie analyseren en goedkeuren, kunnen we misschien wel nieuwe soorten koffies op de markt brengen. Zo zijn we klimaatverandering en ziektes een stapje voor.”
Meer weten over koffiebonen? Yves Bawin geeft op 18 september een lezing op Festilvo, het gratis festival van weten en eten.
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rookaroma’s in producten zoals gerookte zalm en barbecuechips worden verboden, maar waarom pas over 5 jaar?
-
Spaargids.be
Wat mag jij wel/niet doen met het geld op de rekening van je kind?
Het is de vrees van heel wat ouders: je hebt jarenlang flink voor je kinderen gespaard, maar eens ze 18 zijn, doen ze het verzamelde geld meteen op. En dan niet per se aan - in jouw ogen alvast - nuttige zaken. Hoe kan je dit vermijden? Spaargids.be geeft advies. -
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
Ben je een hooikoortslijder? Dan kan je heel wat doen om klachten te voorkomen en verminderen: van vaker stofzuigen en een zonnebril dragen tot pillen slikken. Onder de efficiëntste wapens in de strijd bevinden zich ook luchtreinigers. HLN Shop focust op twee toestellen. -
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
-
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
-
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
Wie aan mandarijnen denkt, denkt aan Sinterklaas. Die zijn dus pas vanaf de late herfst in het seizoen. En toch blijkt net nu een nieuwe mandarijnensoort in de rekken van Albert Heijn te verschijnen. De Orri-mandarijnen zouden zoeter zijn dan de klassieke mandarijnen. Waar komt die nieuwe soort vandaan? Wat is het verschil? En hoe komt het dat deze soort buiten het seizoen verschijnt? -
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
Wie besparingen op de energiefactuur zoekt, neemt best een kijkje in de waskamer. We gebruiken de wasmachine en de droogkast vaak en die toestellen vertegenwoordigen dan ook een noemenswaardig deel van je energieverbruik. Hoe gebruik je ze op de meest energiezuinige manier? Bouwsite Livios vroeg het aan Arjan Hoffer van Bosch en Siemens. -
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen