Voor bijna één op zeven Belgen is de indexering van hun loon niet hoog genoeg om de stijgende kosten op te vangen, leerde arbeidseconoom Stijn Baert uit onze geldenquête.
Volledig scherm
PREMIUM
Voor bijna één op zeven Belgen is de indexering van hun loon niet hoog genoeg om de stijgende kosten op te vangen, leerde arbeidseconoom Stijn Baert uit onze geldenquête. © Shutterstock/ rv

7 op 10 vinden loonindex niet genoeg om hogere prijzen op te vangen. Werkexpert: “Indexeer even in centen in plaats van procenten”

Eén op de drie Vlamingen heeft een te laag inkomen om alle kosten te betalen, en de automatische indexering volstaat voor liefst 68 procent niet om de stijgende prijzen op te vangen, zo blijkt uit De Grote Geldenquête van ‘Het Laatste Nieuws’ en ‘VTM Nieuws’. Geldexpert Stijn Baert, die in de Indexcommissie zetelt, heeft dan ook zijn bedenkingen bij het systeem van de loonindexering.

100 reacties

  • Jules De Cuyper

    1 jaar geleden
    Ging het niet om de koopkracht van mensen, van iedereen ? Als je inkomsten wil indexeren moet je àlle inkomsten indexeren, niet alleen de lonen. Als je de lonen wil indexeren doe dat dan netto en verminder als overheid de loonlasten zodat de werkgever er geen last van heeft (prijs, concurrentiekracht, ...). Je moet niet de inkomsten belasten maar de consumptie (zij die het meest verteren - ongeacht waar het geld vandaan komt - betalen dan de meeste belastingen, eerlijker kan toch niet ?).
  • Daniel Casas

    2 jaar geleden
    Meestal als je een hoge loon hebt, heb je ook een duurdere auto, huis, enz die je ook moet betalen(levenstandaard) dus niet akkoord.. als je iets of wat hogere loon hebt geef je ook veel meer aan de staat.. dus niet akkoord!
  • JELLE POTS

    2 jaar geleden
    Akkoord
  • Robert Vispoel

    2 jaar geleden
    Dit lijkt mij een evenwichtig voorstel voor lage inkomens en lage pensioenen.
  • Hendrik Goris

    2 jaar geleden
    Heel goed gedacht. En als het ACV nog eens wil staken voor koopkracht dat ze dan het ARCO geld terugggeven. idem dito als Leemans nog eens iets te zeggen heeft over de tijd van Daens. Toen waren de arbeiders ook verplicht hun loon te besteden in de winkel van de baas!