De man probeerde zijn gsm uit deze rioolput te vissen
Eric De Pessemier

Man uit Zottegem probeert gsm uit riool te vissen en stikt door dampen

In Zottegem is afgelopen weekend een man om het leven gekomen doordat hij zijn gsm uit het riool probeerde te vissen. De man raakte bevangen door de riooldampen en is gestikt, bevestigt het parket van Oost-Vlaanderen.  Wendy Francken, directeur van Vlario, het Vlaams Kenniscentrum rond Rioleringen en Afvalwaterinzameling, waarschuwt na het spijtige voorval:"Ga nooit in een riool, het is te gevaarlijk."

Dat de giftige gassen die uit een rioolputje ontsnappen levensgevaarlijk zijn, is afgelopen weekend helaas gebleken in Zottegem. Een man (48) die, toen hij van de kermis terugkwam, z'n gsm in het riool liet vallen, opende het riooldeksel en probeerde z'n telefoon nog op te vissen, maar dat werd hem fataal. Hij werd bevangen door de rioolgassen en stikte uiteindelijk. Wendy Francken, directeur van Vlario, het Vlaams Kenniscentrum rond Rioleringen en Afvalwaterinzameling bevestigt dat de kans reëel is dat je bevangen wordt door de gassen: "Het is spijtig als er iets in het riool valt, maar het is het niet waard om erachter aan te gaan."

De giftige gassen gecombineerd met een te laag zuurstofpercentage in het riool kunnen fataal zijn 

Wendy Francken, directeur Vlario

In rioolputjes bevinden zich giftige gassen, legt Francken uit: "Het is een soort gasmengsel dat ontstaat door de vergisting van organisch afval. Dat bestaat voornamelijk uit methaan, waterstofsulfide en kooldioxide. Van het afval van 1 persoon ontstaat dagelijks zo'n 30 liter gas." Die gassen zijn al giftig, en als het zuurstofpercentage ook nog laag is, kun je zeker bevangen worden. "Door de aanwezigheid van die giftige gassen in het riool, wordt de zuurstof verdrongen", vult ze aan. 

Je hoeft zelfs niet in het putje te woelen om de gassen te laten vrijkomen, ze hangen er

Wendy Francken, directeur Vlario

De gassen hangen ook gewoon in het riool. "De gassen worden in het riool zelf geproduceerd, dus die hangen daar. Het is niet dat je eerst door het slib moet om ze te laten vrijkomen, nee, ze hangen er sowieso", gaat Francken verder. "Als je erin woelt komt er nog extra gas vrij." Vanwege het gevaar gaan rioolwerkers altijd met gespecialiseerde apparatuur in het riool. "Die meet het zuurstofgehalte en checkt of er giftige gassen zijn", legt de directeur van Vlario uit. Er gebeuren dus strenge controles wanneer het riool betreden wordt. "Het is zelfs zo dat rioolwerkers vooraf een opleiding moeten volgen, net omdat het niet zonder gevaar is", voegt ze eraan toe.

Verboden te betreden

"We willen echt benadrukken dat het echt gevaarlijk is om in een riool te gaan. Daarom: als je gsm of sleutels erin vallen, spijtig, maar het is het niet waard om erachter aan te gaan", besluit Wendy Francken. "Het is trouwens ook verboden het riool te betreden, puur uit veiligheidsoverwegingen. Het gaat om een gedeelde verantwoordelijkheid."

Meest gelezen