Alle boosterprikken in Vlaanderen zullen gezet worden met aangepaste coronavaccin 

Iedereen die vanaf nu een boostervaccin krijgt tegen het coronavirus, zal worden ingeënt met het vaccin dat is aangepast aan de omikronvariant. In september en oktober worden in Vlaanderen in totaal 6,5 miljoen vaccins geleverd, genoeg voor alle volwassenen.

Op 12 september start Vlaanderen met een nieuwe vrijwillige vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Naar traditie komen eerst de mensen aan bod die het meest risico lopen om ernstig ziek te worden van een coronabesmetting, later worden alle andere Vlamingen tussen 18 en 65 jaar uitgenodigd. Bedoeling is om de risicogroepen voor eind september te hebben gevaccineerd, de rest tegen begin november.

Voor de herfstvaccinatiecampagne worden 6,5 miljoen vaccins geleverd, "genoeg voor alle volwassenen", klinkt het bij het Agentschap Zorg & Gezondheid. Ongeveer 4 miljoen vaccins worden in september bezorgd, de overige 2,5 miljoen in oktober. Het gaat om aangepaste vaccins van zowel Pfizer als Moderna, die niet alleen beschermen tegen het oorspronkelijke coronavirus maar ook tegen de besmettelijkere omikronvariant. De zogenoemde "bivalente" vaccins zijn begin deze maand goedgekeurd door het Europese geneesmiddelenagentschap EMA.

Omikron BA.5 is dominant

Op dit moment is de subvariant omikron BA.5 met 95 procent van de besmettingen dominant. Maar, de bivalente vaccins die bij ons op de markt komen zijn ontworpen tegen de omikron BA.1-variant.

Virologen veronderstellen dat het bivalente vaccin toch beter gaat zijn dan het originele enkelvoudige vaccin. Volgens Steven Van Gucht van Sciensano ligt de BA.5-variant veel dichter tegen de BA.1-variant dan tegen de oorspronkelijke "Wuhanvariant". "Uit de studies van Pfizer en Moderna blijkt dat het bivalente vaccin ongeveer 1,5 keer beter bescherming biedt tegen BA.1 dan tegen Wuhan. Het verschil tussen BA.1 en BA.5 is niet zo groot. Bivalente vaccins zijn sowieso beter dan enkelvoudige omdat ze de immuniteit veel breder stimuleren", zegt Van Gucht.

Bivalente vaccins zijn sowieso beter dan enkelvoudige omdat ze de immuniteit veel breder stimuleren

Viroloog Steven Van Gucht

Het bivalente vaccin dat bij ons wordt toegediend is getest op mensen. Dat staat ook duidelijk te lezen in het advies van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA. Het vaccin van Pfizer is getest op twee groepen mensen, een groep van 800 mensen en een groep van 600. Het vaccin van Moderna is getest bij 800 mensen. Bij alle studies kreeg een deel van de deelnemers het klassieke vaccin, en een ander deel het bivalente vaccin.

Dat zijn kleinere aantallen dat de tienduizenden proefpersonen waarop de originele vaccins getest zijn. Maar volgens Steven Van Gucht is dat logisch omdat de technologie net hetzelfde is. "Het enige verschil is de genetische sequentie van het spike-eiwit. Vergelijk het met een cd-speler. Je steekt er gewoon een andere cd in. De hardware blijft hetzelfde. Zo is dat ook met de aangepaste vaccins."

Immuniteit hoog houden

Het virus zelf is niet afgezwakt. We merken het gewoon veel minder omdat de groepsimmuniteit erg is toegenomen. De grote meerderheid van de Vlamingen is gevaccineerd, of is besmet geweest of allebei. Dat maakt dat veel minder mensen in het ziekenhuis terechtkomen of overlijden. Volgens Steven Van Gucht is het daarom belangrijk om die immuniteit hoog te houden, "zeker bij ouderen en kwetsbare mensen moeten we die immuniteit onderhouden, versterken en verbreden". 

Meest gelezen