Jean-Paul Meus uit Wilrijk raapt al 2.316 dagen elke dag 10 minuten zwerfvuil op, stad Antwerpen roept op om mee te doen 

Jean-Paul Meus uit Wilrijk is de bedenker van de "10 minutes a day challenge": elke dag tien minuten zwerfvuil oprapen om de straten, parken en pleinen proper te houden. De stad Antwerpen schaart zich nu achter zijn initiatief en vraagt aan de Antwerpenaren om mee te doen.

Jean-Paul is er 6 jaar en 4 maanden geleden mee begonnen. Hij startte met zijn actie op zakenreis. "Ik was op Bali en zag er op een strand enorm veel rotzooi liggen. Er kwam een zakje voorbijgewaaid. Ik ben dat beginnen te vullen en heb het leeg gemaakt in mijn hotelkamer. Ik vroeg wat ze ermee deden en toen bleek dat het vuilnis werd opgehaald, vermalen, op een schip geladen en dan op zee werd het in het water gegooid. Onvoorstelbaar." 

Ik heb de gekste dingen gevonden, zelfs een trouwboekje
Jean-Paul Meus, initiatiefnemer

Waarom nemen toeristen de plasticverpakkingen niet terug mee naar huis, vroeg Jean-Paul zich af ? "Mijn ogen waren geopend en toen ik weer thuis was, viel ook de rommel in mijn omgeving hier me meer en meer op. Je kan zelf echt wel het verschil maken. Als je mee zwerfvuil opruimt, kan je elke dag gaan slapen met het gevoel dat je er iets aan het probleem van de vervuiling hebt gedaan." Hij heeft intussen al de gekste dingen gevonden, zoals een trouwboekje. "Ik heb het als een relikwie bewaard om misschien geen oude wonden open te rijten", lacht Jean-Paul.

Stad Antwerpen schaart zich achter initiatief

Jean-Paul Meus kon de afgelopen jaren al heel wat mensen overtuigen om mee te doen aan zijn "10 minutes a day challenge". Vandaag wordt op het Sint-Jansplein in Antwerpen het startschot gegeven voor een actie waarmee de stad Antwerpen zich ook achter zijn initiatief schaart. Schepen van stads- en buurtonderhoud Els van Doesburg (N-VA) geeft er het voorbeeld. Zij ging eerder al aan de slag in enkele Antwerpse wijken. De actie gebeurt in aanloop naar de World Cleanup Day op 17 september. Wie zich wil registreren, kan dat hier

Meest gelezen