Direct naar artikelinhoud
NieuwsSkioorden

Franse skistations stellen opening in vraag door dure energie: ‘Situatie is catastrofaal’

Skiërs in het Franse skioord Val Thorens, in de Franse Alpen.Beeld AFP

Verschillende Franse skistations komen in de problemen vanwege de hoge energieprijzen. ‘De situatie is catastrofaal’, zegt Frédéric Géromin, voorzitter van de skigebieden in het departement Isère. ‘De vraag rijst of we wel kunnen openen.’

Veel skistations staan in de herfst voor een hernieuwing van hun driejarig energiecontract, meldt France 3 Rhöne-Alpes. Zo ook het vakantiedorp Villard-de-Lans met 125 kilometer skipiste in de buurt van Grenoble. “We zijn niet in staat om een ​​nieuw contract met EDF (Électricité de France, red.) te ondertekenen aan de huidige prijzen”, zegt directeur Sébastien Giraud. De prijs per megawattuur is ongeveer maal twintig gegaan, van 55 euro vorig jaar naar iets tussen de 800 en 1.000 euro volgens de huidige prijzen.

“Momenteel bedraagt de energiefactuur zo’n 5 procent van onze omzet”, zegt Giraud. “Met de huidige prijzen stijgt dat naar 20 à 25 procent. Zoals de zaken er nu voorstaan, kunnen we het skistation niet openen omdat we de elektriciteitsfactuur niet kunnen betalen.” Een sluiting zou meteen een kettingreactie in gang zetten, waarschuwt hij, omdat ook skischolen en restaurants daarvan de gevolgen zouden dragen.

Frédéric Géromin, voorzitter van de skigebieden in Isère, bevestigt het probleem. “Als er geen oplossing komt, rijst de vraag of we kunnen openen”, zegt hij. Volgens Géromin staan ook de bekende skigebieden Alpes d’Huez en Deux Alpes voor de hernieuwing van hun energiecontract.

Duurdere skireis

In Le Figaro zegt Patrick Arnaud van Compagnie des Alpes, dat de skigebieden La Plagne en Les Arcs uitbaat, dat van sluitingen geen sprake kan zijn. Volgens hem gaat de verantwoordelijk van skigebieden verder dan het betalen van operationele rekeningen en is er te veel economische activiteit mee gemoeid. De sector vreest bovendien dat doemberichten een negatieve impact zullen hebben op de reserveringen.

De toeristische sector hoopt alvast op hulp vanuit de overheid. Daarnaast zal een deel van de hogere kosten ongetwijfeld doorgerekend worden aan toeristen: skiën zal duurder worden. Daarvoor waarschuwden een tijd geleden ook al experten uit Oostenrijk.