Garnaalvissers vangen vlakbij het strand van Koksijde gevlekte gladde haai

Neen, er is geen gevaar voor zwemmers aan de kust. Ook niet nadat garnaalvissers in Koksijde een gevlekte gladde haai in hun netten vonden. “Ze lijken dan wel op Jaws maar dan in het klein, gevaarlijk zijn ze gelukkig niet”, stelt marien bioloog Francis Kerckhof iedereen gerust.

In de Noordzee komen een twintigtal haaiensoorten voor, maar zelden komen die zo dicht bij de vloedlijn. Dat garnaalvissers er nu eentje gevangen hebben zo dicht bij het strand is dan ook uitzonderlijk.

“Het is wel een soort waar door sportvissers graag op gehengeld wordt. Maar dan iets dieper in zee”, zegt Kerckhof. Dat ze zo dicht bij de kant komen, is uitzonderlijk en biologen hebben ook niet direct een verklaring waarom het dier zich in ondiep water begaf.

Voor zwemmers vormen ze geen gevaar. Ze lijken dan wel op een kleine Jaws, ze zijn gelukkig niet zo bloeddorstig. “De gevlekte gladde haai heeft wel tandjes, maar is totaal ongevaarlijk. Tenzij je hem zou willen vangen met de blote hand”, zegt Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

Het dier is te herkennen aan de stippen op de rug en voedt zich vooral met krabben en garnalen. De haai wordt maximum 1 tot 1,30 meter groot is volgens kenners ook lekker om te eten.

“Op voorwaarde dat hij in goede condities wordt bewaard. Anders gaat hij al snel naar ammoniak smaken en ruiken”, waarschuwt Kerckhof.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer