© BFM

Aantal verkeersdoden historisch laag... behalve in het weekend in Antwerpen

In 2016 is het aantal verkeersdoden op Vlaamse en Brusselse wegen teruggevallen tot 640, een daling van 13 procent ten opzichte van 2015 en een historisch laag cijfer. Dat blijkt uit de verkeersbarometer van het BIVV (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid) die maandag verspreid werd. Op vlak van weekendongevallen scoort de provincie Antwerpen dan weer niet goed.

Al ruim een decennium tekent er zich duidelijk een dalende trend af als het gaat over het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer. Het aantal slachtoffers die op de plaats van het ongeval overleed, komt op 540 te liggen. De bilan dertig dagen na het ongeval komt uiteindelijk uit op 640. Dat is respectievelijk een daling van 13,3 procent en 12,6 procent in vergelijking met 2015.

Een decennium geleden schommelden die cijfers nog rond de 1.000. Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers viel in Vlaanderen het sterkst terug in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant. West-Vlaanderen is de enige provincie die het aantal slachtoffers niet kon terugdringen. In Wallonië scoort Luxemburg het best. In Namen en Waals Brabant vielen wel meer slachtoffers.

Ook het aantal letselongevallen zakte een half procent tot 39.839 ongevallen en het aantal gewonden valt terug tot 50.957, een daling van 1,4 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal fietsongevallen nam wel toe, zeker in Brussel waar dat aantal zelfs met een vijfde steeg.

Bemoedigend

“Dit aantal is bemoedigend en we kunnen ons verheugen dat meer dan 80 levens gered zijn op onze wegen. Maar we mogen absoluut niet op onze lauweren rusten. Er moeten nog vele inspanningen geleverd worden om de doelstelling te behalen die op de Staten-Generaal is vastgelegd: namelijk maximaal 420 doden tegen 2020. Het is daarom dat ik werk blijf maken van maatregelen tegen recidivisme en alcohol achter het stuur”, aldus federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR). En ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) bevestigt dat “dit een aanmoediging is om resoluut verder te gaan op de ingeslagen weg”, aldus de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

Antwerpen

In Antwerpen zijn de cijfers wel niet zo positief voor wat het aantal weekendongevallen betreft. Het aantal weekendongevallen in de provincie Antwerpen is het afgelopen jaar met liefst 15% gestegen. In 2016 vielen er ook meer doden en zwaargewonden op de Antwerpse wegen.

“Deze resultaten wijzen erop dat de strijd tegen onverantwoord rijgedrag nog lang niet gestreden is”, zegt Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx (CD&V). “Te veel mensen blijven het leven verliezen of raken zwaargewond door te snel te rijden of te rijden onder invloed. Een hoge pakkans blijft cruciaal.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER