Nucleaire waakhond vraagt veiligheidszone rond kerncentrale Zaporizja om ramp te voorkomen

Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie heeft zijn rapport gepubliceerd over de nucleaire veiligheid en beveiliging in de door Rusland bezette kerncentrale van Zaporizja in het zuidoosten van Oekraïne. De conclusie is duidelijk: het IAEA is zeer bezorgd over de situatie in de kerncentrale en vraagt dringend om een veiligheidszone rond de centrale. Dit om een ramp te vermijden. “IAEA blijft ernstig bezorgd over de situatie”, schrijft topman Rafael Grossi.

tg

De situatie rond de kerncentrale in het Oekraïense Zaporizja is onhoudbaar, stelt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in zijn dinsdag gepubliceerd rapport. Het VN-agentschap vraagt, net zoals eerder al de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, de inrichting van een “veiligheidszone” die een kernramp moet vermijden in de door de Russen bezette centrale. “IAEA blijft ernstig bezorgd over de situatie”, schrijft topman Rafael Grossi.

LEES OOK. Hoofd VN-atoomwaakhond na bezoek aan kerncentrale van Zaporizja: “Ik blijf bezorgd”

“In afwachting van het einde van het conflict en het herstel van stabiele omstandigheden is er dringend behoefte aan voorlopige maatregelen om een ​​nucleair ongeval als gevolg van fysieke schade veroorzaakt door militaire middelen te voorkomen”, zo luidt het.

Russische pantserwagens

“Er moeten dringend voorlopige maatregelen genomen worden”, aldus het IAEA in zijn 52 pagina’s tellend rapport. Dat betekent dat de bombardementen op de kerncentrale en de omgeving “onmiddellijk” moeten ophouden, “om nieuwe schade aan de installaties te vermijden”.

LEES OOK. Intern rapport voorspelt gitzwarte toekomst Russische economie

IAEA-chef, Rafael Gross, merkt ook nog op dat Russische pantservoertuigen in de turbinehallen staan opgesteld, en eist de terugtrekking van alle wapens omdat deze de veiligheid in gevaar zou kunnen brengen.

Extreem stresserend

De experts van het IAEA merken verder nog op dat het te beperkte aantal Oekraïens medewerkers “in extreem stresserende omstandigheden” moet werken. Zo kunnen er fouten gemaakt worden bij de bediening van de centrale.

Het team van nucleaire experts van de VN was tijdens hun bezoek aan de grootste kerncentrale van Europa ook “van dichtbij getuige” van beschietingen in de buurt van de kerncentrale van Zaporizja, aldus het IAEA-rapport.

LEES OOK. Russen zegt dat Oekraïne krachtbron van kerncentrale in Zaporizja raakte bij aanval

“Die beschietingen zouden veiligheidsgerelateerde constructies, systemen en componenten kunnen treffen en aanzienlijk schade veroorzaken.”

IAEA-chef, Rafael Grossi, zegt dat “hoewel gebeurtenissen in het verleden nog geen nucleaire noodsituatie hebben veroorzaakt, er een constante bedreiging is voor de nucleaire veiligheid en beveiliging. Voor Oekraïne en bij uitbreiding bij grote delen van Europa.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER