Hilde De Windt

Schooldirecteur over hoge facturen: "We weten niet of we de zwemlessen nog kunnen aanbieden"

Ook de scholen hebben het financieel moeilijk. Gaan zij dit jaar nog alle schoolactiviteiten kunnen organiseren? “We gaan keuzes moeten maken”, zegt Jan Ombelets, coördinerend directeur van de scholengroep Inigo in Aalst. 

EEen concreet voorbeeld. De busrit naar het zwembad. "Vorig schooljaar kostte deze busrit nog 140 euro per rit. Nu is die opgeslagen naar 200 euro per rit. Dat is een prijsstijging van 43 procent. We werken samen met een busmaatschappij en hebben de rekenoefening al gemaakt om de bus van De Lijn te nemen. Maar organisatorisch ligt dat moeilijk door de busuren en de overstappen die we moeten maken met de leerlingen."

Maximumfactuur van 95 euro voor de ouders

De kosten volledig doorrekenen via de schoolfactuur kan niet. Want in de lagere school geldt de maximumfactuur van 95 euro per jaar. Dat is het bedrag dat scholen per schooljaar maximaal mogen doorrekenen aan de ouders. In het kleuteronderwijs bedraagt de maximumfactuur 50 euro per jaar. “In 10 jaar tijd is dit maximumbedrag maar met 36 procent gestegen. Dat is eigenlijk heel weinig. Zeker als je ziet dat de busrit in een jaar tijd met 30 procent gestegen is." 

Als school zijn we verplicht de kinderen te leren zwemmen, dus lessen schrappen is eigenlijk geen optie

Schooldirecteur Jan Ombelets

"We moeten bekijken of we nog alle activiteiten kunnen laten doorgaan. Maar de zwemlessen schrappen is eigenlijk sowieso geen optie. Want zwemmen behoort tot de eindtermen in het onderwijs. We zijn als school verplicht om de kinderen te leren zwemmen." 

Wat is dan wel de oplossing?

Volgens Ombelets is de huidige maximumfactuur niet voldoende om alle activiteiten die normaal gepland staan, te laten doorgaan. "Maar de maximumfactuur overschrijden is geen optie."

Dus moeten scholen op zoek naar andere inkomsten. "Ik denk aan eetfestijnen, wafelverkopen en taartenslagen. Al ben ik daar persoonlijk geen voorstander van. Het schoolfeest organiseren we sowieso jaarlijks, maar dat feest organiseren we vooral om de ouders beter te leren kennen in een andere context. In principe behoort het verwerven van extra inkomsten zelfs niet tot de taak van een school.” 

"Een andere optie is activiteiten dichter bij huis organiseren, ik denk aan een natuurdomein in onze eigen gemeente waar we met de fiets naartoe kunnen. Zo hoeven we geen bus te nemen. Normaal bezoeken we jaarlijks de IJzertoren, maar ook dat moeten we herbekijken. Het vervoer zelf kan misschien ook anders georganiseerd worden, bijvoorbeeld door het inschakelen van de ouders. We weten ook nog niet wat we gaan doen met alle culturele activiteiten zoals de toneelvoorstellingen. En ja, desnoods moeten we bepaalde schooluitstappen gaan schrappen." 

Meest gelezen