Kwasi Kwarteng wordt de nieuwe minister van Financiên.
AFP or licensors

Nieuwe Britse premier Liz Truss presenteert opvallend diverse regering: niet één witte man in sleutelpositie

De nieuwe Britse premier Liz Truss heeft vanavond al meteen haar regering voorgesteld. De nieuwe bewindsploeg oogt opvallend divers. Voor het eerst in de Britse geschiedenis wordt niet één van de vier sleutelposten ingenomen door een witte man. 

Enkele uren nadat ze haar eerste - korte - toespraak als de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk had gegeven, heeft Liz Truss de namen bekendgemaakt van de ministers en staatssecretarissen met wie ze het land gaat leiden.  

Wat daarbij opvalt, is een grote diversiteit bij de sleutelposities in haar regering. Niet één van de vier belangrijkste ministerposten (vicepremier en de ministers van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken en Financiën) worden ingenomen door een blanke man: een primeur in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk.

De post die Liz Truss zelf heeft achtergelaten, die van minister van Buitenlandse Zaken, is nu voor James Cleverly. Het is de eerste keer dat een man van kleur dat kabinet gaat leiden. Cleverly heeft een blanke vader, zijn moeder is afkomstig van Sierra Leone. In het verleden heeft hij nog verteld dat hij als kind van gemengde komaf gepest werd.

Suella Braverman, James Cleverly, Therese Coffey  en Kwasi Kwarteng.
AFP or licensors

Binnenlandse Zaken gaat naar Suella Braverman, van wie de ouders decennia geleden al naar het Verenigd Koninkrijk gekomen zijn uit Kenia en Mauritius. Zij neemt de plaats in van Priti Patel, zelf afkomstig uit een Oegandees-Indiase familie. Braverman wordt verantwoordelijk voor migratie en politie.

Kwasi Kwarteng, wiens ouders in de jaren 60 vanuit Ghana naar het Verenigd Koninkrijk kwamen, wordt de nieuwe minister van Financiën. Hij is de eerste zwarte man in die functie. Onder Truss' voorganger Boris Johnson was hij nog minister van Economische Zaken. In economisch zware tijden - energiecrisis, hoge levensduurte, recessie - wacht hem een uitdagende opdracht.

Naast de premier is ook de vicepremier een vrouw: Therese Coffey. Deze trouwe bondgenoot van Liz Truss wordt ook minister van Volksgezondheid. Op Defensie blijft Ben Wallace zitten, die de voorbije maanden flink aan populariteit won door zijn aanpak van de oorlog in Oekraïne en aanvankelijk werd genoemd als mogelijke opvolger van Boris Johnson.

  • Buitenlandse Zaken: James Cleverly (i.pv. Liz Truss)
  • Binnenlandse Zaken: Suella Braverman (i.p.v. Priti Patel)
  • Financiën ("chancellor"): Kwasi Kwarteng (i.p.v. Nadhim Zahawi)
  • Vicepremier: Therese Coffey (i.p.v. Dominic Raab)

"De diversiteit van de nieuwe regering is het nieuwe normaal", reageert Sunder Katwala van de denktank British Future bij het persagentschap Reuters. "De politiek heeft het tempo bepaald, dit tempo is buitengewoon." 

Het duurde tot 2002 voor de Britten met Paul Boateng (Begrotingszaken) een minister kregen die behoorde tot een etnische minderheid (zijn vader kwam uit Ghana), maar in de daaropvolgende jaren gingen regeringen wel steeds diverser ogen. De ambtenarij, het gerecht en de top van zakenwereld en leger daarentegen zijn nog overwegend blanke bastions gebleven.

Meest gelezen