Letse marine vindt wrakstukken en lichaamsresten na ongeluk met privéjet in Baltische Zee

Er zijn lichaamsdelen en wrakstukken gevonden die vermoedelijk afkomstig zijn van het "spookvliegtuig" dat afgelopen weekend neergestort is in de Baltische Zee, voor de kust van Letland. Dat heeft de Letse marine bevestigd. Het privévliegtuig crashte zondag nadat het uit koers geraakt was. De omstandigheden van het ongeluk zijn nog altijd erg onduidelijk. Het toestel was eigendom van een steenrijke Duitse familie.

Het vliegtuig, een Cessna, was vertrokken op de luchthaven van Jerez, in het zuiden van Spanje, en had Keulen, Duitsland, als eindbestemming. Maar het toestel wijzigde zijn koers en vloog over Spanje, Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Vervolgens zette het plotseling koers naar Denemarken en de Baltische Zee. Ter hoogte van het Zweedse eiland Gotland verloor het toestel snel aan hoogte en snelheid. NAVO-gevechtsvliegtuigen van de Duitse en Deense luchtmacht waren intussen opgestegen en probeerden contact te maken met de piloten. Tevergeefs: ze zagen niemand in de cockpit. Na een vlucht van 4 uur en 54 minuten belandde het toestel in zee, toen het zonder kerosine viel.

Duitse media konden al snel bevestigen dat de Cessna eigendom was van een steenrijke Duitse familie. Het volledige gezin zou aan boord geweest zijn toen het vliegtuigje neerstortte in de Baltische Zee. Het gaat om Peter Griesemann (72), hoofd van het ingenieursbureau Griesemann Gruppe. Ook zijn 68-jarige echtgenote, hun 26-jarige dochter en haar 27-jarige vriend zouden in het toestel gezeten hebben. De familie was ook actief in het carnavalsleven in Keulen.

De Letse marine startte een grote zoekoperatie in de Baltische Zee met schepen en onderwaterrobots, in de hoop om het vliegtuig en eventuele slachtoffers of overlevenden terug te vinden. Gisteren troffen de reddingsteams brokstukken en menselijke lichaamsdelen aan. "Restanten van menselijke lichamen waarvan we geloven dat die verband houden met het ongeluk", zo bevestigde Peteris Subbota, het hoofd van de militaire zoek- en reddingsdienst van de marine, aan het persagentschap AP. Liva Veita, de woordvoerster van de Letse marine, zegt bij AFP dat "elf wrakstukken teruggevonden zijn, waarbij fragmenten van vliegtuigstoelen en mogelijke bagage zoals schoenen."

Alles werd overgebracht naar de haven van de Letse havenstad Ventspils en daar overgedragen aan de politie, die een strafrechtelijk onderzoek geopend heeft.

Luchtdrukprobleem?

De zoektocht met onderwaterrobots gaat ook vandaag nog voort. Het wrak van de Cessna is nog niet teruggevonden, maar volgens Subbota is de kans dat dat lukt vrij groot. Op de betreffende plek is het water maar ongeveer 60 meter diep en de zeebodem is ook toegankelijk. De Zweedse kustwacht heeft ook reddingsvliegtuigen, boten en een helikopter ter beschikking gesteld voor de zoekactie.

Het blijft nog altijd een raadsel wat er precies gebeurd is. Meest waarschijnlijk lijkt het scenario van een luchtdrukprobleem. Kort na het opstijgen had de piloot daar melding van gemaakt, waarna alle contact wegviel. Drukproblemen op grote hoogte kunnen erg gevaarlijk zijn, er is maar beperkte tijd om je vliegtuig te doen dalen naar een hoogte waar je wel kan ademen. Mogelijk zijn de inzittenden in een paar minuten tijd bewusteloos geraakt. Dat zou ook kunnen verklaren waarom de gevechtsvliegtuigen die contact probeerden te maken met het toestel, niemand in de cockpit zagen.

Meest gelezen