Nicolas Maeterlinck

Huishoudens in geldnood door hoge energieprijzen moeten tijdelijk alleen rente op lening betalen

Huishoudens die in geldnood komen door de hoge energieprijzen, zullen tijdelijk alleen de rente moeten betalen op hun woonkrediet. De afbetaling van het geleende geld wordt dus even gepauzeerd. Hoelang de maatregel van kracht zal zijn, is nog onduidelijk, maar de banken willen zo de getroffen mensen alvast de moeilijke wintermaanden helpen doorstaan.

Veel huishoudens komen door de peperdure energiefacturen in geldnood te zitten. Om hen enigszins tegemoet te komen, hebben verschillende Belgische banken besloten om een tijdelijke maatregel in te roepen waarbij mensen enkel de rente op hun woonkrediet betalen.

Met zo'n onderbreking van de kapitaalaflossing willen de banken in eerste instantie de getroffen mensen door de wintermaanden helpen loodsen. Hoelang de maatregel van kracht zal zijn, is momenteel nog onduidelijk omdat de tijdsduur van de energiecrisis onvoorspelbaar is. De banken zullen daarom werken met tussentijdse evaluaties.

De adempauze wordt niet automatisch toegekend. Huishoudens die in aanmerking komen, zullen die dus zelf moeten aanvragen. Ook tijdens de coronapandemie was er zo'n maatregel -toen kwam ook een tijdelijke stop op de rentebetaling-, maar toen gebeurde dat wel automatisch.

Verlenging lening

De looptijd van het woonkrediet zal verlengd worden. Concreet: als je nu je huis nog tien jaar moet afbetalen, maar je krijgt nu een betaalpauze van vier maanden, zal de termijn van je lening oplopen tot tien jaar en vier maanden.

Hoe en bij wie een aanvraag kan worden gedaan, en welke huishoudens in aanmerking komen, is nog onduidelijk. Bankenfederatie Febelfin zal hier morgen over communiceren, wanneer alle details op punt gezet zijn.

Meest gelezen