Google Maps lanceert milieuvriendelijke routes in België: "Minder brandstofuitstoot, goedkoper en beter voor het milieu"

Wie gebruik maakt van Google Maps om een autoroute te berekenen, kan vanaf vandaag ook in België kiezen voor de meest brandstofbesparende autoroute. Gebruikers zullen een alternatieve route kunnen kiezen op basis van hun motortype: benzine, diesel, hybride of elektrisch. "Op die manier optimaliseer je je brandstofverbruik, bespaar je geld en verlaag je je CO2-uitstoot", klinkt het bij Google.

Vanaf vandaag toont Google Maps naast de snelste routes van A naar B, ook het meest brandstof- of energiebesparende traject. Op die manier kunnen gebruikers gemakkelijk twee mogelijke trajecten vergelijken op basis van brandstof, energie of tijd. Het energiebesparende traject is vaak trager, maar wel beter voor het milieu en de portemonnee. 

De functie bestaat al sinds eind vorig jaar in de Verenigde Staten en in Canada en sinds kort ook in Duitsland, maar vandaag start de uitrol in 40 andere Europese landen, waaronder België. De uitrol in België start vandaag en kan tot enkele weken duren, "maar vandaag zullen er al mensen zijn in België die de functie kunnen gebruiken", bevestigt Michiel Sallaets, woordvoerder van Google België en Luxemburg.

Georges Gilkinet, federaal minister van Mobiliteit, juicht het initiatief toe en geeft aan dat hij hetzelfde systeem graag zou invoeren op alle GPS-systemen in ons land. "Ik moedig elk initiatief aan dat ons helpt om ons bewuster en milieuvriendelijker te verplaatsen. Dat is beter voor onze portemonnee in deze energiecrisis, en het is ook beter voor het klimaat. Ik ben aan het onderzoeken of we dit, net als in Frankrijk, kunnen invoeren voor alle GPS-systemen in ons land. Daarbij moeten we natuurlijk voorkomen dat secundaire wegen zouden dichtslibben door sluipverkeer."

Hoe werkt het?

Google Maps berekent op basis van verschillende parameters - type weg, snelheid, verkeersdrukte - of een minder snelle route een ecologischer alternatief is. De applicatie zal dan aangeven hoeveel langer de auto moet rijden en hoeveel brandstofbesparing daar tegenover staat. 

Bekijk hier hoe de nieuwe functie werkt:

Videospeler inladen...

De berekening is afhankelijk van het type motor: bezine, diesel, hybride of elektrisch. De route kan daardoor verschillen volgens motortype. Een dieselwagen is bijvoorbeeld op hogere snelheid efficiënter, terwijl een hybride wagen beter rendeert in start-stopverkeer, aldus Google.

De applicatie zal in bepaalde gevallen zelf de ecologische route voorstellen, maar je kan de optie ook permanent inschakelen. En wie toch altijd de snelste route wil nemen, zal de functie uiteraard ook kunnen uitschakelen. 

"Besparing van 1 miljoen ton CO2 per jaar"

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) stelt dat driekwart van de CO2-uitstoot ten gevolge van transport tegenwoordig wordt veroorzaakt door voertuigen op de baan. Dankzij de milieuvriendelijke routes, rekent Google op een besparing van één miljoen ton CO2-uitstoot per jaar, wat overeenkomt met meer dan 200.000 auto's die elk jaar van de weg worden gehaald. Om aan die besparing van één miljoen ton CO2 te komen zouden wel alle gebruikers van Google Maps wereldwijd een heel jaar lang altijd de milieuvriendelijke route moeten kiezen. 

"Klimaatverandering is geen verre dreiging meer, we zien het steeds dichter bij ons en het raakt ons steeds persoonlijker", klonk het in oktober vorig jaar - toen de functie in de VS en Canada werden uitgerold - bij CEO Sundar Pichai. "Wereldwijd blijven bosbranden, overstromingen en andere extreme meteorologische fenomenen onze gezondheid, onze economie en onze gemeenschappelijke toekomst op onze planeet bedreigen. We hebben dringende en betekenisvolle oplossingen nodig om met dit steeds groter wordende probleem om te gaan."

Andere milievriendelijke opties

Google somt tot slot nog eens op welke andere acties zij heeft ondernomen om mensen aan te zetten zo ecologisch mogelijk te reizen:

  • Wie een elektrische wagen heeft kan in Google Maps zoeken naar de dichtst bijzijnde elektrische oplaadstations. Vaak krijg je daarbij ook informatie over welk soort wagens je er kan opladen, de snelheid van opladen of kan je zelfs zien of er een plaatsje vrij is op dat moment.
  • De meest milieuvriendelijke route is meestal die waar geen auto aan te pas komt, aldus Google. "Daarom hebben we meer informatie toegevoegd voor fietsers, zoals alternatieve fietsroutes en een analyse van die routes: je kan bijvoorbeeld  zien of er veel verkeer is op het traject, maar ook of er trappen of heuvels aanwezig zijn. Daarnaast zijn er ook al heel wat fietsdeelpunten opgenomen in Google Maps in meer dan 500 steden, zoals Barcelona, Berlijn, Londen, Parijs en Rome.
  • Ook voor voetgangers bestaat er een routeberekening die via augmented reality zo gebruiksvriendelijk mogelijk is gemaakt door bijvoorbeeld het toevoegen van pijlen bovenop de kaart van Google Maps. Daarnaast kan je ook je wandeling op voorhand bekijken via Google Street View.
  • In Google Maps kan je ook routebeschrijvingen opvragen voor het openbaar vervoer, zoals de bus, de trein, metro en zelfs de ferry. In heel wat gevallen kan je zelfs actuele informatie krijgen over de aankomst- en vertrektijden en kan je zien hoe druk het is op bepaalde voertuigen.

Meest gelezen