Er werd een grote mediacampagne op het getouw gezet om tips te vergaren. Eén tip keverde de doorbraak op. ©  De Telegraaf

16 jaar lang wist niemand wie een zwaar toegetakelde baby had gedumpt in Nederlands natuurgebied, nu is een vrouw opgepakt

In Nederland is er een doorbraak in een van de meest schrijnende ‘cold cases’ op de lange lijst van zo’n 1770 onopgeloste, ernstige misdrijven bij onze noorderburen. De politie heeft een vrouw uit Doetinchem, in de provincie Gelderland nabij de Duitse grens, opgepakt voor betrokkenheid bij de dood van een pasgeboren jongetje, dat zwaar toegetakeld in 2006 werd gevonden. De politie vermoedt dat zij de moeder is.

Mick van Wely
Bron: De Telegraaf

Kinderen deden op 29 januari 2006 in Doetinchem een even gruwelijke als droevige ontdekking. Moederziel alleen lag in het bevroren water van natuurgebied de ‘Kapperskolk’ een levenloos baby’tje. De vondst maakte diepe impact op de kinderen. Uit onderzoek bleek dat het jongetje door fors geweld om het leven was gebracht. Maar door wie? En wie was het eigenlijk?

Sem Vijverberg

De kinderen die het lijkje gevonden hadden mochten het jongetje een naam geven. Ze noemden hem Sem Vijverberg. Sem, omdat ze het een leuke naam vonden en Vijverberg als verwijzing naar het stadion van de Doetinchemse voetbalclub De Graafschap, dat er vlakbij ligt. Sem kreeg een graf met daarop een lachende Ernie van Sesamstraat, een bal en ander speelgoed.

Een groot rechercheteam werd aangesteld om te achterhalen wie het kindje naar de plek had gebracht en wie verantwoordelijk was voor zijn dood. Het Team Grootschalige Opsporing (TGO) kon na langdurig onderzoek geen antwoord vinden op beide vragen. En ook in de jaren daarna hebben alle inspanningen nooit geleid naar een verdachte. Ook de identiteit van de ouders van Sem is nooit bekend geworden.

Grote zoekcampagne

Vorig jaar deed de politie Oost-Nederland een “alles of niets” poging. Er volgde een grote mediacampagne in de hoop op meer informatie. In de wijk De Hoop, nabij de vindplek, werden flyers uitgedeeld. Een mobiel media lab van de politie met informatie over de zaak reed gedurende enkele dagen rond in de stad. Een wedstrijd van voetbalclub De Graafschap tegen FC Dordrecht stond volledig in het teken van Sem Vijverberg.

Er kwamen ongeveer tachtig tips binnen. Eén van de tips is anoniem doorgegeven en bevatte volgens de politie “gerichte informatie”. Naar aanleiding van deze tip kreeg het coldcaseteam de vrouw in beeld. “Eén tip maakte het verschil”, meldt de politie hierover. Verdere informatie over deze zaak wil de politie nog niet delen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER