Satellietbeeld van de luchtmachtbasis in het zuidwesten van de Krim, die begin augustus werd aangevallen.

Oekraïne eist voor het eerst verantwoordelijkheid op voor aanvallen op de Krim: "Uitgevoerd met raketten"

De opperbevelhebber van het Oekraïense leger heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een reeks aanvallen op het door Rusland geannexeerde Krimschiereiland. Ze zijn volgens hem uitgevoerd met raketten of andere projectielen. Het is de eerste keer dat Oekraïne de aanvallen op de Krim officieel opeist. Hoe Oekraïne daar in geslaagd is, laat de militair in het midden.

Het Krimschiereiland werd tot voor kort door de Russen als veilig beschouwd. Rusland bezette en annexeerde het gebied in het zuiden van Oekraïne in 2014. Tijdens de Russische invasie die eind februari van start ging, namen de Russen bovendien een uitgebreide strook land ten noorden van de Krim in, waardoor aanvallen van het Oekraïense leger op de Krim weinig waarschijnlijk werden geacht.

Maar in de loop van de maand augustus werden meerdere Russische militaire doelwitten getroffen. Zo vonden op 9 augustus meerdere explosies plaats op een luchtmachtbasis in het zuidwesten van het schiereiland. Rusland beweerde dat er munitie was ontploft, maar er waren al snel sterke vermoedens dat Oekraïne had toegeslagen. Op satellietbeelden waren verschillende vernielde gevechtsvliegtuigen te zien. Er viel ook één dode.

In de weken daarna vonden nog meer explosies plaats op de Krim. Verschillende experten hadden hun twijfels bij een Oekraïense aanval met raketten en keken vooral naar aanvallen door speciale eenheden of partizanen (Oekraïense strijders die geen deel uitmaken van het officiële leger) die het schiereiland mogelijk waren binnengedrongen.

Oekraïne hield zich al die tijd op de vlakte. Nu eist de opperbevelhebber van het Oekraïense leger officieel de verantwoordelijkheid op voor verschillende aanvallen op de Krim. Volgens hem zijn de aanvallen wel degelijk uitgevoerd met raketten en andere projectielen.

Opvallend, want sommige doelwitten lagen meer dan 200 kilometer van de frontlijn, bijvoorbeeld de luchtmachtbasis in het zuidwesten. Hoe of vanwaar die raketten zijn afgevuurd, is onduidelijk. Meer informatie daarover, geeft de opperbevelhebber niet. Al zou de aanval op de luchtmachtbasis wel een "gecombineerde aanval" zijn geweest.

Volgens de opperbevelhebber zijn bij de aanval op de luchtmachtbasis 10 Russische gevechtsvliegtuigen vernield. Hij bewierookt "de succesvolle pogingen van het Oekraïense leger om de vijandelijkheden fysiek naar de Krim te verplaatsen".

Verrassend tegenoffensief nabij Charkov

Oekraïne blijkt nog meer verrassingen in zijn hoed te hebben zitten. Gisteren startte het Oekraïense leger een tegenoffensief in de buurt van de noordoostelijke stad Charkov. De Oekraïense troepen zouden daar 5 tot 10 kilometer zijn opgerukt naar het stadje Balaklija, dat in bezet gebied ligt.

Een tegenoffensief daar is min of meer verrassend, aangezien Oekraïne ook in het zuiden aan een tegenoffensief bezig is in de buurt van Cherson en alle aandacht daar naartoe ging. Was dat dan bedoeld als een afleiding om de Russen rond Charkov te verrassen? Of is Oekraïne tegen alle verwachtingen in in staat om op twee verschillende fronten een tegenoffensief te lanceren? 

Mocht Oekraïne erin slagen het stadje Balaklija te heroveren, dan kan dat gevolgen hebben voor de Russische controle over het zuidoosten van de provincie Charkov. Russische troepen in de stad Izjoem, wat meer naar het zuidoosten, zouden dan kwetsbaar worden voor aanvallen.

De stad Charkov zelf is nog altijd in Oekraïense handen. Al is ze de voorbije maanden onophoudelijk onder vuur genomen en zo goed als aan puin geschoten door de Russen.

Meest gelezen