religie

Belgische staat veroordeeld voor inmenging Moslimexecutieve, Van Quickenborne gaat in beroep

Vincent Van Quickenborne. ©  Bart Dewaele

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft de Belgische staat, in de persoon van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, veroordeeld, omdat hij zich op illegale wijze heeft gemengd in de activiteiten van de Moslimexecutieve. Van Quickenborne had in 2020 aangestuurd op het ontslag van Salah Echallaoui.

blg, gvm

Volgens Le Soir stelt de rechtbank in haar vonnis dat de Staatsveiligheid geen duidelijkheid geeft over de bron of afkomst van haar informatie. Daarom kan die informatie niet worden beschouwd als iets anders dan anonieme inlichtingen die geen enkele bewijswaarde hebben.

De uitspraken van de minister van Justitie over Salah Echallaoui, en zijn beslissing om de concessie van de Grote Moskee afhankelijk te maken van Echallaoui’s ontslag, zijn volgens de rechtbank juridisch ongegronde en een disproportionele inbreuk op diens vrijheid van religie en vereniging.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne liet al weten in beroep te gaan tegen de veroordeling. Volgens zijn kabinet heeft de minister de problemen omtrent de Moslimexecutieve duidelijk uitgesproken. ‘Over het administratief wanbeheer, over de buitenlandse inmenging. In het belang van de moslimgemeenschap in ons land zullen we die klare taal blijven spreken en het gekonkel en geknoei aanpakken.’

Advies van Staatsveiligheid

De minister van Justitie had begin september 2020 opgeroepen om alle organen van de Moslimexecutieve te vervangen en baseerde zich daarvoor op een advies van de Staatsveiligheid. Die zag tekenen van Marokkaanse inmenging in de Grote Moskee van Brussel en sprak over drie agenten van de Marokkaanse inlichtingendiensten die in de Moskee waren geïnfiltreerd.

De toenmalige voorzitter van de Executieve, Salah Echallaoui, nam daarop ontslag op 20 december 2020, maar betwistte wel met klem dat hij op enige manier samenwerkte met buitenlandse inlichtingendiensten.

In mei 2021 stapte de man uiteindelijk naar de Brusselse rechtbank van eerste aanleg en die heeft op 1 september een vonnis geveld, dat Echallaoui uiteindelijk gelijk gaf.