Archieffoto  van het nucleaire onderzoekscentrum van Natanz, op zo'n 300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Teheran.

Internationaal Atoomenergieagentschap kan niet garanderen dat Iraans kernprogramma "uitsluitend vreedzaam" is

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) krijgt maar geen antwoord uit Iran op de vragen over niet-aangegeven nucleaire sites in het land. Het agentschap kan daardoor niet garanderen dat het Iraanse nucleair programma "uitsluitend vreedzaam" is, klinkt het in een nieuw rapport. Daarin wordt ook opgemerkt dat Iran de voorbije maanden verrijkt uranium is blijven opslaan. Die voorraad overschrijdt nu al 19 keer de toegelaten voorraad.

IAEA-topman Rafael Grossi zegt in dat rapport "alsmaar ongeruster" te worden, nu er "geen enkele vooruitgang wordt gemaakt" in het dossier over de sporen van verrijkt uranium die aangetroffen werden op verschillende locaties in Iran.     

Het nucleair akkoord uit 2015 tussen Iran en de zogenaamde P5+1 (de vijf nucleaire machten China, de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland plus Duitsland) legt Teheran een plafond aan verrijkt uranium op. De Iraanse activiteiten hebben die voorraad intussen doen toenemen tot 19 keer de toegelaten voorraad. Het rapport zal volgende week worden besproken in de Raad van gouverneurs van de IAEA.

IAEA vormt struikelblok

Voormalig Amerikaans president Donald Trump trok zich eenzijdig uit het nucleair akkoord terug, waardoor Teheran zich niet langer gebonden voelde door de beperkingen. Onder Trumps opvolger, de Amerikaanse president Joe Biden, werden de onderhandelingen om het akkoord nieuw leven in te blazen opnieuw opgestart. Maar de onderhandelingen lijken in het slop te zitten. Zo schrijft de zustersite van The Times of Israel dat de onderhandelingen over een nieuwe nucleaire deal tussen Iran en de wereldmachten voorlopig niet meer op de tafel ligt. 

In de overeenkomst wou de VS een aantal sancties tegen Iran opheffen in ruil voor het beperken van de mogelijkheid van Teheran om ​​kernwapens te bouwen. Begin vorige maand stuurden EU-functionarissen de definitieve tekst van de nieuwe overeenkomst naar de VS en Iran. Daarna pleegden Iran en de VS overleg over knelpunten van de tekst, maar zonder succes. Een van de grote struikelblokken blijkt de IAEA-monitoring. Zo weigeren de Iraniërs dat het agentschap haar activiteiten zou mogen voortzetten, maar de Amerikanen bleven dit net benadrukken. Nu lijkt een deal voorlopig niet meer op de agenda te staan.

Albanië breekt diplomatieke banden met Iran vanwege cyberaanval

Ook de relaties tussen Albanië en Iran bereiken een dieptepunt. Albanië heeft besloten om zijn diplomatieke banden met Iran te verbreken. Het land beschuldigt Iran er namelijk van meerdere grote cyberaanvallen tegen het Balkanland uit te voeren.Dat heeft de Albanese premier Edi Rama bekendgemaakt.

"De ministerraad heeft besloten om de diplomatieke relatie met Iran onmiddellijk te verbreken", aldus Rama. De Iraanse ambassade in Tirana heeft een officiële melding gekregen waarin wordt gevraagd dat het voltallige ambassadepersoneel binnen de 24 uur vertrekt.

Edi Rama beschuldigde Iran ervan op 15 juli achter een "zware cyberaanval tegen de digitale infrastructuur van de Albanese regering" te zitten "met als doel deze te vernietigen". "Een grondig onderzoek heeft ons duidelijk bewijs geleverd dat het "georkestreerd en gesponsord was door Teheran", voegde hij eraan toe.

Meest gelezen