Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Rechter in Hongkong veroordeelt vijf auteurs van kinderboeken: "Ze verspreiden opruiende teksten"

In de stad Hongkong heeft een rechter vijf logopedisten schuldig bevonden aan het verspreiden van opruiende verhalen in kinderboeken. Hongkong, dat een speciale administratieve regio is van de Volksrepubliek China, vervolgde de auteurs op basis van de omstreden nationale veiligheidswet. Het verhaal, dat gaat over schapen die wolven uit hun dorp probeerden weg te houden, werd door de overheid geïnterpreteerd als een openlijk politieke boodschap. De auteurs van de boekenreeks riskeren tot twee jaar cel. 

Ook als auteur van kinderboeken let je in Hongkong maar beter op wat je nu juist op papier zet. Een groep van vijf logopedisten werd door een rechtbank in Hongkong veroordeeld tot de verspreiding van opruiende teksten. De rechter, die door de Chinese regering aangesteld werd als 'nationale veiligheidsrechter', oordeelde na het proces, dat zo'n twee maanden duurde, dat de "opruiende intentie" van de auteurs duidelijk was. 

Over schapen en wolven

De Chinese autoriteiten meenden dat de auteurs van de boekenreeks in één van de verhalen een openlijk politieke boodschap verkondigden. In het verhaal vecht een dorp van schapen tegen wolven die hun dorp proberen over te nemen. De vijandelijke aanvallers worden in het boek afgeschilderd als vuile en zieke wolven. Volgens sommigen probeerden de auteurs, die ook de stichters waren van een vakbond, op die manier de pro-democratische beweging aan kinderen uit te leggen. De Chinese autoriteiten voelen zich nu persoonlijk aangevallen door het verhaal. 

Volgens de rechter Kwok Wai-kin insinueert het boek dat Chinese autoriteiten met "slechte bedoelingen" naar Hongkong kwamen om het leven van de bewoners te ruïneren. Hij meent dat die boodschap zowel terug te vinden is in de geschreven tekst als in de ongeschreven boodschap van het verhaal. 

Een afbeelding uit het kinderboek
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Stabiliteit vs. vrije meningsuiting

De vijf logopedisten werden schuldig bevonden aan 'het publiceren van opruiende teksten' onder de nieuwe nationale veiligheidswet die in 2020 werd geïntroduceerd in China. Die wet zou stabiliteit moeten brengen in Hongkong, maar dient volgens critici om andersdenkenden te kunnen vervolgen. De wet maakt het immers eenvoudiger om andersdenkenden te vervolgen en het reduceert de autonomie van de stad Hongkong, waardoor de invloed van Peking op de politieke en wettelijke agenda groter wordt. 

De auteurs van de trilogie riskeren nu tot twee jaar cel. In afwachting van het proces zaten ze al ruim een jaar in hechtenis. 

De gevoelige relatie tussen China en Hongkong

Hong Kong heet officieel de 'Speciaal Administratieve Regio Hongkong van de Volksrepubliek China. Het is één van de meest dichtbevolkte en ontwikkelde steden ter wereld. Oorspronkelijk werd Hongkong opgericht als een kolonie van het Britse Rijk voor de lucratieve handel in thee, zijde en opium. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het bezet door het keizerrijk Japan. Aan het einde van WOII werd het bestuur opnieuw overgedragen aan de Britten. In 1997 werd het hele grondgebied overgedragen aan China. In ruil daarvoor moest China de economische en politieke toestand van de stad de komende 50 jaar garanderen.

De overdracht van Hongkong aan China ging gepaard met een grote emigratie. De inwoners vreesden voor het verlies van hun burgerrechten, de rechtsstaat en de levenskwaliteit. Hongkong bevindt zich momenteel in een moeilijke spreidstand. De stad geniet van rechten en vrijheden die in de Volksrepubliek China ondenkbaar zouden zijn. Langzaam maar zeker probeert deze laatste die vrijheden beetje bij beetje verder uit te hollen. 

Meest gelezen