Donald Trump gunde het hen niet, maar nu mogen Barack en Michelle Obama eindelijk hun portret onthullen in het Witte Huis

Hoog bezoek in het Witte Huis woensdag. Voor het eerst sinds Barack en Michelle Obama de sleutels van het presidentieel verblijf aan opvolger Donald Trump gaven, waren ze er beide nog eens te gast. De 44ste president van de VS en zijn First Lady waren uitgenodigd voor de onthulling van hun officiële portretten die een vaste plek zullen krijgen in het Witte Huis.

joro

De onthulling van officiële Witte Huis-portretten van de vorige bewoner is een vaste traditie geworden. De laatste keer dat dat gebeurde dateert al van tien jaar geleden toen Barack Obama zijn voorganger George W. Bush en zijn vrouw Laura inviteerde om hun nieuwe portretten te mogen aanschouwen.

Donald Trump maakte echter komaf met die traditie en gunde voorganger Obama geen portret. De nieuwe bewoner Joe Biden, nog vicepresident onder Obama, gunt de Democraat nu eerherstel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het beeld van president Obama is geschilderd door Robert McCurdy en het portret van Michelle Obama is geschilderd door Sharon Sprung.

McCurdy vertelde in een interview dat zijn proces gericht was op het werken met een foto van de voormalige president. Het fotorealistische beeld van de voormalige president, gekleed in een zwart pak met een grijze stropdas, is geschilderd tegen een minimale witte achtergrond - een vast kenmerk van McCurdy’s kunstwerken.

 ©  AP

Het portret van de voormalige first lady is geschilderd door Sprung, die haar werk omschrijft als ‘hedendaags realisme’. De afbeelding toont Michelle Obama in een blauwe jurk zittend op een bank in de Rode Kamer van het Witte Huis. Het kunstwerk is geschilderd op basis van foto’s die op verschillende plekken in het Witte Huis werden genomen.

“Barack en Michele, welkom thuis”, zo verwelkomde president Biden hen bij aanvang van de ceremonie, waarin hij Obama en zijn vrouw prees als “twee dierbare vrienden” en “twee geweldige Amerikanen”.

Michelle Obama had in haar speech een onverhulde sneer klaar voor Trump: “Tradities zoals deze zijn niet alleen van belang voor degenen onder ons die deze posities bekleden, maar voor iedereen die deelneemt aan en kijkt naar onze democratie.”

 ©  AP

Barack Obama was duidelijk in zijn nopjes over het resultaat. “Ik wil Sharon Sprung bedanken voor het vastleggen van alles wat ik zo leuk vind aan Michelle, haar gratie, haar intelligentie - en het feit dat het goed met haar gaat”, grapte Obama.

“Wat ik zo leuk vind aan het werk van Robert (Mc Curdy, red.) is dat hij mensen schildert zoals ze zijn. Hij vangt elke rimpel op je gezicht, elke vouw in je shirt. Je zult merken dat hij weigerde mijn grijze haren te verbergen, weigerde mijn verzoek om mijn oren kleiner te maken”, grapte de voormalige president.

Bergruimte

Traditioneel worden de nieuwste presidentiële portretten in de Cross Hall van het Witte Huis gehangen, hoewel Trump ervoor koos om de portretten van Bush en Clinton naar de Old Family Dining Room te laten verhuizen die in feite dienst doen als bergruimte.

Biden verplaatste de portretten van Bush en Clinton intussen terug naar de Cross Hall, maar nu de nieuw Obama-portretten er bij komen, zal Clinton wellicht toch een plaats moeten opschuiven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER