De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Linda Thomas-Greenfield.
Volledig scherm
De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Linda Thomas-Greenfield. © AP

VS: “We hebben bewijs dat honderdduizenden Oekraïners gedeporteerd werden door Rusland”

De Verenigde Staten zeggen bewijzen te hebben dat Rusland honderdduizenden Oekraïners met geweld heeft overgebracht naar soms afgelegen gebieden sinds het land eind februari zijn buurland binnenviel. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Linda Thomas-Greenfield, woensdag laten verstaan tegen de Amerikaanse openbare radiozender NPR.

  1. LIVE MIDDEN-OOSTEN. VS starten bouw haven voor hulp aan Palestijnen - Media Israël: Gazanen ontvluchten massaal Rafah uit angst voor aanval
    LIVE
    697

    LIVE MID­DEN-OOS­TEN. VS starten bouw haven voor hulp aan Palestij­nen - Media Israël: Gazanen ontvluch­ten massaal Rafah uit angst voor aanval

    De VS en 17 andere landen roepen donderdag op tot de vrijlating van gijzelaars door Hamas en zeggen dat er een deal op tafel ligt die in ruil daarvoor een staakt-het-vuren biedt. Ondertussen ontvluchten Palestijnen de stad Rafah massaal door een dreigend Israëlisch offensief. Minstens 150.000 burgers zouden de afgelopen weken zijn vertrokken, aldus Israëlische media. In dezelfde stad zijn een werknemer van het Belgische agentschap Enabel en zijn zoontje omgekomen bij een Israëlisch bombardement. Dat meldt minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) op X. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.
  2. Oekraïne overweegt kerncentrale Zaporizja uit te schakelen: “Als er iets fout gaat, heeft dit grensoverschrijdende gevolgen”

    Oekraïne overweegt kerncentra­le Zaporizja uit te schakelen: “Als er iets fout gaat, heeft dit grensover­schrij­den­de gevolgen”

    Oekraïne onderzoekt de mogelijkheid om de kerncentrale van Zaporizja te sluiten om veiligheidsredenen. Ze maken ze zich zorgen over de voorraden dieselbrandstof die worden gebruikt voor noodgeneratoren. Indien er geen diesel geleverd kan worden, kan de centrale falen en komen er mogelijk nucleaire stoffen vrij. Het sluiten van de kerncentrale zou wel de elektriciteitsbehoeften van Oekraïne deze winter sterk in gevaar brengen.