Arterra / Philippe Clément

Geen megafusie tussen Oudenaarde, Kluisbergen, Kruisem en Wortegem-Petegem, wel "intensievere samenwerking"

Er komt geen megafusie tussen de Oost-Vlaamse gemeenten Oudenaarde, Kluisbergen, Kruisem en Wortegem-Petegem. Dat hebben de gemeentebesturen bekendgemaakt. Volgens een studie was er voor een fusie onvoldoende draagvlak bij de inwoners. De vier gemeenten zullen in de toekomst wel "intensiever samenwerken".

Het idee om te fuseren - en daarbij een schuldovername van de Vlaamse Overheid van ongeveer 30 miljoen euro te krijgen - lag op tafel, maar de vier gemeentebesturen wouden eerst bij hun inwoners polsen hoe zij daartegenover staan. Ze lieten een onderzoek opmaken door studiebureaus EY en Common Ground en nodigden de inwoners uit voor een digitale bevraging en een gespreksavond.

"Op basis van de resultaten hebben we besloten om de haalbaarheid van fuseren niet verder te onderzoeken", stellen de burgemeesters in een persbericht. Het gaat om Philippe Willequet (Gemeentebelangen) van Kluisbergen, Joop Verzele (CD&V) van Kruisem, Marnic De Meulemeester (Open VLD) van Oudenaarde en Luc Vander Meeren (Open VLD) van Wortegem-Petegem. "Bij alle participatiemomenten was het duidelijk dat het draagvlak ontbreekt om op dit moment met onze vier besturen te fuseren."

Bij alle participatiemomenten was het duidelijk dat het draagvlak ontbreekt om op dit moment met onze vier besturen te fuseren

Burgemeesters van de vier gemeenten

Een intensievere samenwerking tussen de vier gemeenten zagen de inwoners wel zitten. "Ze gaven aan dat ze kansen zagen in het intensiever samenwerken en dat daardoor de efficiëntie en kwaliteit van de dienstverlening zal stijgen", aldus de vier burgemeesters. "De lokale eigenheid was een belangrijk aandachtspunt voor onze inwoners. We willen dan ook luisteren naar dit signaal en zetten in op een versterkte samenwerking zonder te fuseren."

Toch is een fusie in de toekomst niet uitgesloten, zegt burgemeester De Meulemeester van Oudenaarde. "We gaan daarop verder werken. In elk geval gaan we nu binnen de politiezone van onze vier gemeenten en binnen de referentieregio Vlaamse Ardennen al het mogelijke doen om die intensievere samenwerking tot stand te brengen." De Meulemeester denkt bijvoorbeeld aan samenwerkingen op het vlak van openbare werken of informatica.

Het zou een megagemeente worden, ik had schrik dat de gemeentebelastingen zouden stijgen

Inwoner

Bij enkele inwoners klinkt een zucht van opluchting, nu de fusie niet doorgaat. "Het zou een megagemeente worden. Ik had schrik dat de gemeentebelastingen zouden stijgen", zegt één van de inwoners. Iemand anders vult aan: "We zijn al met zo veel in de maatschappij, je zou alleen nog meer onenigheid krijgen"

 Volgens een inwoonster van Oudenaarde zou de stad er weinig voordeel uit halen. "Op zich ben ik voor fusies, zeker kleinere gemeentes kunnen er beter van worden. Maar Oudenaarde is al zo groot. Ik voel dat er nu al veel verschillen zijn tussen de verschillende deelgemeentes en bij een fusie zouden die alleen nog maar versterkt worden." 

Een betere samenwerking zien ze wel zitten. "Zoals gemeenschappelijke aankopen doen of dienstverlening aanbieden, zoals containerparken."

Meest gelezen