©  Foto Kurt

Al twee arrestaties verricht, maar toch tast gerecht nog in het duister: wie pleegde de rusthuismoorden?

Drie moorden en zes moordpogingen in amper een jaar tijd. Wat naar buiten is gekomen over woonzorgcentrum Rozenberg in Oostrozebeke tart alle verbeelding. Gerechtelijke bronnen bevestigen dat al zeker twee verdachten zijn opgepakt en ondervraagd, maar dat zorgde niet voor een doorbraak. Ze werden weer vrijgelaten. Niemand lijkt te weten wie de rusthuisbewoners tussen de zomer van 2020 en die van 2021 naar het leven stond met een dodelijke dosis insuline.

Cedric Lagast, Tommy Huyghebaert, Marc Klifman, Jonathan Folens
Bron: Eigen berichtgeving

Op zondag 21 maart 2021 kijkt het personeel van woonzorgcentrum Rozenberg vreemd op als de federale politie plots in het rusthuis in het West-Vlaamse Oostrozebeke binnenvalt. De speurders hebben een bevel bij om op een zondagmiddag een huiszoeking uit te voeren, om mensen te ondervragen en om de burelen te doorzoeken. Het kan niet wachten tot maandag.

LEES OOK. Na één week zijn er nog nauwelijks bewijzen te vinden: waarom moord met insuline zo moeilijk op te sporen is

Even voordien is hier een moordpoging geweest op een 74-jarige rusthuisbewoner. Het personeel kijkt verbaasd op: de meesten weten niet dat er een onderzoek loopt. Als ze horen dat eerder al drie bewoners door zo’n insulinespuit om het leven zijn gekomen in hun rusthuis, breekt lichte paniek uit onder het personeel.

Mysterieuze prik

Het hele verhaal start in de zomer van 2020, wanneer een gepensioneerde bakker die samen met zijn echtgenote in het rusthuis woont, plots een aanval krijgt. Een hypo, zo ontdekt de dokter op 8 juli 2020: een extreme daling van de suikerspiegel. Veroorzaakt door een inspuiting met het medicijn insuline. Vreemd, want de 87-jarige man heeft geen diabetes. De man overleeft de aanval, ternauwernood.

Anderhalve maand later herhaalt het scenario zich. Een 83-jarige vrouw krijgt ook een aanval na een inspuiting met insuline. Zij overleeft het drama niet. Ook de dementerende Madeleine (93) krijgt drie maanden later een fatale spuit van een onbekende, en overlijdt.

“Een hoofdverpleegkundige stelde vast dat er iets verdachts was aan dat overlijden”, zegt algemeen directeur Carl Vereecke. “Ze heeft een arts ingelicht en die twee hebben beslist dat de politie moest worden ingelicht.” Het parket van Kortrijk start vervolgens een onderzoek. Dat kan niet voorkomen dat de gepensioneerde bakker, die in juli aan een moordpoging ontkwam, toch sterft. Op 3 december, exact twee weken nadat de dokter alarm slaat, krijgt de man opnieuw een inspuiting. Hij overleeft het niet, en is het derde dodelijke slachtoffer. De man had net nog zijn briljanten huwelijksverjaardag gevierd.

Nog vier slachtoffers

Hoewel de directie van Rozenberg op 19 november 2020 de politie waarschuwt, zwijgt ze tegen de bewoners en hun familie. Ook het personeel wordt niet ingelicht. Ze ontdekken pas dat er iets aan de hand is als de politie vier maanden later een huiszoeking uitvoert. Dan pas geeft de directie uitleg aan het personeel, maar tegelijk drukt ze hen op het hart om aan niemand over de zaak te spreken. “De onderzoeksrechter vraagt absolute discretie. Dat primeert boven alles.” Een gemeenteraadslid dat erover vragen wil stellen, wordt voorgesteld om eerst een geheimhoudingsclausule te ondertekenen.

LEES OOK. Familie rusthuisbewoners en buurt in shock na onthullingen over geheim moordonderzoek: “Ik kan me niet inbeelden dat zoiets hier gebeurt”

“Dat was in het belang van het onderzoek”, zegt Daan De Backer, advocaat van het rusthuis. “We hebben geen embargo opgelegd. We wilden enkel dat het onderzoek niet zou gehinderd worden. We wilden dat de waarheid aan het licht kwam.” Maar in die periode slaat de onbekende dader nog vier keer toe onder de onwetende bewoners. Een man en drie vrouwen worden ingespoten met insuline. Alle vier overleven ze de moordpoging.

Huiszoeking

En dan stopt plots de mysterieuze golf van moordaanslagen. Sinds 28 augustus 2021 zijn er geen gevallen meer geweest van bewoners die onnodig met insuline werden ingespoten. Het onderzoek is al die tijd wel blijven lopen. Er gebeurt enorm veel forensisch onderzoek, en er wordt een groot aantal mensen ondervraagd. Het vermoeden is, dat de dader onder het personeel gezocht moet worden. De aanslagen gebeurden immers in volle corona-pandemie, toen de toegang tot het rusthuis beperkt was. Bovendien heeft niet iedereen toegang tot insuline. De inspuitingen werden ook op een professionele, discrete manier geplaatst. Bij zeker één iemand was dat in de voet, tussen de tenen.

Iedereen die iets met het rusthuis te maken heeft, wordt verhoord. Minstens twee personen, zo bevestigen gerechtelijke bronnen, worden gearresteerd en meegenomen voor ondervraging. Hun huizen werden doorzocht. Eén van hen was een verpleegster die in het woonzorgcentrum begon te werken vlak voor de eerste spuiten werden gezet.

Uiteindelijk kan van geen van die betrokkenen bewezen worden dat ze de moorden gepleegd hebben. Ze worden na verhoor weer vrijgelaten. Het parket van Kortrijk benadrukt dat het onderzoek lopende is.