Radio2

Opnieuw vandaal op schildpad Jan Fabre in Nieuwpoort, politie betrapt man op heterdaad dankzij camera

Afgelopen nacht heeft de "realtimecamera" van politie Westkust een vandaal betrapt die op de gouden schildpad van Jan Fabre in Nieuwpoort was geklommen. De politiecamera staat in verbinding met het politiekantoor, waardoor een patrouille meteen kon langsgaan en ingrijpen. De man krijgt een GAS-boete van 250 euro. 

Het zit burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) al lang dwars. Mensen beklimmen het kunstwerk "Searching for Utopia" van Jan Fabre, beter bekend als de gouden schildpad, en brengen het kunstwerk op die manier schade toe. De schildpad moest al twee keer worden gerestaureerd, wat pakken geld kost. Daarom werd afgelopen zomer werk gemaakt om het beeld "live" in de gaten te kunnen houden. Recent werd de camera aangesloten op het commandocenter in het politiekantoor van zone Westkust. Dat leidt meteen tot resultaat. 

250 euro

Afgelopen nacht om 1.36 uur zag men in het commandocenter dat een jongeman op het beeld was geklommen. Een patrouille kon er meteen naartoe en trof een zestal jongeren aan. Op basis van de beelden werd de verdachte geïdentificeerd. Het gaat om een 24-jarige Fransman die meteen een GAS-boete van 250 euro aan zijn broek krijgt.  

Tevreden burgemeester

Burgemeester Geert Vanden Broucke is tevreden dat vandalen nu op heterdaad betrapt kunnen worden. “We hebben mensen al zoveel gewaarschuwd. Er staan ook borden dat het verboden is om op het beeld te klimmen. Toch blijven mensen dit doen. Ondanks het feit dat de opgelegde sanctie al de hoogste GAS-boete is. We vinden dit echt schandalig. We maken er ook werk van om de schade van het beeld in kaart te brengen. Als we zien dat er nieuwe schade is toegebracht, zullen we de kosten zeker terugvorderen.” 

 

Meest gelezen