Videospeler inladen...

300-tal taxichauffeurs rijden toeterend in karavaan door Brussel om te protesteren tegen Uber

In Brussel zijn zo'n 300 taxichauffeurs uit verschillende Europese landen samengekomen om te protesteren tegen de alternatieve taxidienst Uber. Die bezondigt zich volgens hen aan oneerlijke praktijken. In hun taxi rijden de chauffeurs van aan de Koning Albert II-laan via de kleine ring naar het Schumanplein, in de Europese wijk. De politie waarschuwt voor verkeershinder en raadt aan om het centrum van Brussel te mijden.Ā Ā 

De taxichauffeurs zijn al lang boos over de concurrentie van Uberchauffeurs in Brussel en in andere Europese steden. Het bedrijfsmodel van het Amerikaanse Uber is gebaseerd op een agressieve groeistrategie. Uber zou prijzen onder de markttarieven aanbieden en zo de klassieke taxichauffeurs uit de sector te duwen.Ā 

Ze pakken ons werk af, ze werken illegaal, ze voldoen niet aan de regels, maar toch worden ze beschermd door de politiek

De betogers komen onder meer uit Spanje, Frankrijk, Zwitserland, ItaliĆ« en Griekenland. Ze eisen dat dat de Europese Commissie een onderzoek instelt naar de praktijken van Uber. Uit gelekte documenten is gebleken dat de alternatieve taxidienst tal van politici heeft benaderd om hen te beĆÆnvloeden.

"Er zijn veel dingen die zijn beslist voor het taxivervoer, maar met de beĆÆnvloeding van Uber", zegt Alexandre Taha, die in Brussel een taxibedrijf uitbaat. "Nu willen we weten wat er gebeurd is. Het is al lang dat wij dit zeggen, maar we hadden er nog geen bewijs van."

"Uber is een deloyale concurrentie en de Europese administratie moet een commissie oprichten die de onthullingen van de Uber Files uitspit", zegt een Spaanse taxichauffeur. "Het begon 10 jaar geleden", klaagt een Brusselse collega. "We moeten altijd reageren om ons beroepen te verdedigen. Uber palmt altijd maar meer klanten in." "Ze pakken ons werk af, ze werken illegaal, ze voldoen niet aan de regels, maar toch worden ze beschermd door de politiek", duidt een Zwitserse chauffeur. "We hebben een zaak gewonnen bij het federaal tribunaal, maar er is geen gevolg aan gegeven en de wet wordt niet toegepast. Het is overal zo: in Brussel, in Spanje, in Italiƫ. Het is een ziekte, een epidemie."

Vanmiddag gaat een delegatie van Brusselse taxichauffeurs met hun grieven langs op het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

Tot nu toe heeft de betoging vooral verkeershinder op de kleine ring veroorzaakt, waar de Rogiertunnel en de Kunst-Wettunnel een tijdje afgesloten werden. In de loop van de namiddag wordt ook hinder verwacht in de Europese wijk, waar de betoging eindigt aan het Schumanplein.

In de late namiddag stond er tot Ć©Ć©n uur file op de kleine ring, vanuit Koekelberg. De Tervuren- en de Jubelparktunnel zijn afgesloten in de richting van het stadscentrum.

BEKIJK - In Het Journaal vertellen Zwitserse en Spaanse taxichauffeurs waarom ze protesteren:

Videospeler inladen...

Meest gelezen