©  Belga

De Croo gooit voor middenklasse basispakket voor gas op tafel

De federale regering werkt aan een basispakket voor gas voor wie geen sociaal tarief krijgt. Premier Alexander De Croo heeft daarover deze week een voorstel op tafel gelegd. Als het er komt, zou het nog tegen de komende winter de voorschotfacturen van de gezinnen moeten verlichten.

Farid El Mabrouk

Een basispakket voor energie kennen we eigenlijk. Het bestaat namelijk al voor onze waterfactuur. Elke inwonende krijgt de eerste 30 m3 water tegen een goedkoop basistarief. Voor een gezin met vier gaat het dus om vier keer 30 m3. Wie meer verbruikt, moet daar dan dubbel zoveel voor betalen.

Een gelijkaardig systeem wil de eerste minister nu ook voor gas invoeren, schrijft De Tijd donderdag. Het is eenvoudig en snel in te voeren, is een van de redeneringen. Om ervoor te zorgen dat gezinnen in het najaar – wanneer de winter zijn intrede maakt – niet helemaal kopje-onder gaan, is het ook de bedoeling om dat basispakket tegen dan op poten te zetten.

LEES OOK. Microgolfoven of oven? Bad of douche? Thuis wassen of naar de wasserette? Deze keuzes kosten het minst

Voelbaar op voorschotfactuur

Het is volgens het kabinet van de premier een maatregel om de middenklasse uit de nood te helpen. Vooral de lagere middenklasse heeft het bijzonder moeilijk met de torenhoge energiefacturen, omdat zij net niet in aanmerking komt voor het sociaal tarief. De één miljoen gezinnen die dat wel hebben, zullen het basispakket niet krijgen.

Hoeveel kilowattuur of m3 gas onder het basistarief valt, is nog niet duidelijk. Technici van de regering werken binnen interkabinettenwerkgroepen de maatregel nog uit. Bedoeling is wel dat de korting via dat basistarief voelbaar zou zijn op onze voorschotfactuur.

“Geen miljonairs”

En ook politiek moeten nog knopen worden doorgehakt. Belangrijkste vraag daarbij is of de maatregel voor iedereen moet gelden of niet. De Franstalige liberalen pleiten voor een lineaire toepassing, zoals dat ook voor water het geval is. Maar dat zien de socialisten en de groenen niet zitten. “Voor ons is het belangrijk dat we gerichte maatregelen nemen, en dat superrijken en miljonairs hier niet onder vallen,” valt bij Ecolo te horen.

Ook experts en zo goed als alle partijen lieten de voorbije weken horen dat er vanaf nu gerichte maatregelen moeten komen. Dat de btw-verlaging voor elektriciteit en gas van 21 naar 6% en de energiecheque van 100 euro er voor iedereen kwamen, dus ook voor wie het echt niet nodig heeft, botste op veel kritiek. Het kost enorm veel – alleen al de btw-verlaging is goed voor 1,4 miljard euro – en de al beperkte budgettaire middelen moeten dan nog eens over een grote groep worden uitgesmeerd, was de boodschap.

LEES OOK. “Prijsplafond lost ons probleem niet op”: Poetin kan niet lachen met EU-plannen, maar De Croo óók niet

Anderhalf miljard

Anderzijds zoekt de regering naar maatregelen – er liggen naar verluidt nog andere voorstellen op tafel – die snel en makkelijk in te voeren zijn. Een basispakket voor gas is zo’n maatregel, maar indien bepaalde groepen worden uitgesloten, is het technisch al een stuk moeilijker uit te werken en in te voeren.

Het voorstel van premier De Croo zou tussen de 1 en de 1,5 miljard euro kosten. Al is die schatting ook nattevingerwerk, aangezien nog niet is beslist hoeveel in dat basispakket zal zitten en wie allemaal onder de maatregel gaat vallen.

Ook nog steun voor Wallonië

Dat het niet stopt bij die 1,5 miljard euro, is wel al zeker. Aangezien in Wallonië minder met aardgas en meer met stookolie wordt verwarmd, komt er ook nog een steunpakket voor mazoutverbruikers. Al is de prijs van stookolie wel minder exponentieel gestegen dan de gasprijs. En ook voor elektriciteit wordt gedacht aan steun. Kan de overheid het immers maken dat ze iedereen aanzet om over te schakelen van gas naar elektriciteit en de betrokkenen dan in de kou laten staan? Maar hoe of wat is nog niet duidelijk.

Daarnaast is er ook nog de geplande uitbreiding of hervorming van het sociaal tarief. Die zou er ondanks de invoering van het basispakket ook nog komen. Maar aangezien die hervorming de eerste maanden nog niet moet worden verwacht, was iets anders nodig om gezinnen sneller uit de nood te helpen.

Niet hoopvol

Voor de financiering van alle maatregelen wordt gekeken naar het kader dat Europa zal scheppen voor een belasting op de overwinsten van energiebedrijven en een solidariteitsbijdrage die de sector moet ophoesten. Die moeten het nodige geld in het laatje brengen om de steunmaatregelen te helpen financieren.

Maar nog belangrijker: indien Europa beslist om een prijsplafond in te voeren voor meer dan alleen maar Russisch gas, dan vervallen alle voorstellen omdat iedereen dan op die manier wordt geholpen. Alleen zijn de signalen die daarover uit Europa komen voor ons land, dat weinig Russisch gas gebruikt, niet bijster hoopvol.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER