Angelina Jolie en Brad Pitt in betere tijden ©  Le Parisien, Reuters

Angelina Jolie beschuldigt Brad Pitt van het voeren van “wraakzuchtige oorlog” rond hun wijndomein in zuiden van Frankrijk

Nee, het komt niet snel goed tussen het ooit zo tot de verbeelding sprekende sprookjeskoppel Angelina Jolie en Brad Pitt. Naast de aanklacht van Jolie tegen Pitt over fysieke mishandeling, vechten de twee nog een juridische strijd over hun wijndomein Château Miraval, in het zuiden van Frankrijk. Jolie beschuldigt Pitt er van “een wraakzuchtige oorlog tegen haar” te voeren.

joro
Bron: CNN

In februari daagde Pitt Jolie voor de rechter en beschuldigde hij haar van de “onwettige” verkoop van haar belang in Château Miraval, een landgoed en wijnmakerij in het zuiden van Frankrijk dat het paar in 2008 had overgenomen.

In een tegenvordering die deze week werd ingediend, verkregen door CNN, beschuldigde Jolie haar ex-man van “het voeren van een wraakzuchtige oorlog tegen haar” en “kapen” van de controle over de lucratieve wijnmakerij die ze ooit deelden.

Pitt en Jolie trouwden in 2014 op het terrein en zouden, volgens Pitt’s aanklacht, de vakanties daar als gezin doorbrengen. Jolie vroeg echter in september 2016 de echtscheiding aan. De druppel voor haar was een incident in een privéjet waarbij de acteur haar zwaar fysiek zou mishandeld hebben. De FBI onderzocht de zaak, maar er volgde, tot woede van Jolie, geen veroordeling van Pitt.

LEES OOK. De ruzie in een privéjet die leidde tot het einde van ‘Brangelina’: “Je kind ziet eruit als een f*cking Columbine kid”

Château Miraval. ©  AFP

Sindsdien verkeren de twee partijen nog steeds op voet van oorlog. Volgens de vordering van Jolie, ingediend namens haar voormalige bedrijf Nouvel LLC, hebben Pitt “en zijn bondgenoten” “illegale en kwaadaardige acties” ondernomen met de bedoeling om Jolie en Nouvel “te schaden” door haar investeringen in waarde te doen dalen. Jolie eist een schadevergoeding van minstens 250 miljoen dollar (€ 250 miljoen).

De tegenaanklacht stelt verder dat Pitt “het brein is achter een tot nu toe succesvol plan om de controle over Château Miraval in handen te krijgen”.

In zijn initiële aanklacht beweerde Pitt dat Jolie “niets deed om (de) groei” van het bedrijf te stimuleren. Dat het wijndomein uitgroeide tot een “internationaal succesverhaal van miljoenen dollars” was volledig zijn verdienste.

Jolie stapte in oktober 2021 uit het bedrijf en verkocht Nouvel LLC en zijn belang in Miraval aan Tenute del Mondo, een dochteronderneming van Stoli Group, gecontroleerd door de Russische oligarch Yuri Shefler. Maar volgens Pitt ging het om een onwettige verkoop.

In 2019 werd het huwelijk van Pitt en Jolie ontbonden. Hun juridische strijd over eigendom en voogdij over hun minderjarige kinderen loopt echter intussen nog steeds.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER