Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Europese Centrale Bank zet zware middelen in: grootste renteverhoging in meer dan twintig jaar

Voorzitter van de ECB Christine Lagarde.Beeld AP

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft, in de strijd tegen de recordinflatie, de zware middelen ingezet. Voor het eerst in meer dan twintig jaar werd de rente opgetrokken met 75 basispunten of 0,75 procentpunt. De stijging geldt voor alle drie de basisrentetarieven, kondigt de ECB aan vanuit Frankfurt.

en

De ECB stelt bovendien nog meer renteverhogingen in het vooruitzicht de volgende maanden. Door lenen duurder te maken, hoopt men dat de economie in de eurozone zal afkoelen en de prijsstijgingen zullen afnemen, tot de beoogde +2 procent. De jongste tijd kreeg de Europese Centrale Bank heel wat kritiek te verwerken omdat ze te traag zou reageren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Amerikaanse Federal Reserve.

De inflatievooruitzichten voor de eurozone werden donderdag alvast naar boven bijgesteld. Voor 2022 gaat de ECB nu uit van een inflatie van 8,1 procent (in plaats van 6,8 procent), voor volgend jaar 5,5 procent en ook in 2024 zou de inflatie nog boven de 2 procent (2,3 procent) uitkomen.

De economische groeivooruitzichten in de eurozone werden dan weer naar beneden bijgesteld voor 2023 en 2024, tot 0,9 procent groei volgend jaar (in plaats van 2,1 procent) en 1,9 procent het jaar nadien.

‘Zeer donker scenario’

Volgens ECB-voorzitter Christine Lagarde zal de inflatie voor langere tijd op een hoog niveau blijven liggen. In augustus steeg de inflatie in de eurozone naar het nieuwe recordniveau van 9,1 procent. Lagarde denkt dat de inflatie op korte termijn nog verder kan toenemen. In juli had de ECB de rente al met een half procentpunt verhoogd. Dat was de eerste renteverhoging sinds 2011.

De rentetarieven van de ECB zijn ondanks de forse ingreep nog “ver verwijderd” van een niveau dat de inflatie naar 2 procent kan brengen, klinkt het. De ECB zal daarom de komende tijd doorgaan met het verder verhogen van de rente om de “veel te hoge inflatie” aan te pakken, aldus Lagarde.

“Zeer hoge energieprijzen zetten de koopkracht van huishoudens onder druk en hoewel problemen in toeleveringsketens minder worden, blijven ze de economische activiteit beperken. Verder zorgt de moeilijke geopolitieke situatie, met name de onrechtvaardige agressie van Rusland tegen Oekraïne, voor druk op het vertrouwen van bedrijven en consumenten”, klinkt het bij de ECB.

Volgens Lagarde zou de economie volgend jaar in een recessie kunnen belanden als Rusland de gasleveringen aan Europa volledig stillegt. Ze sprak van een “zeer donker scenario” voor de Europese economie. Na de sluiting van de Nord Stream pijpleiding “zitten we bijna in deze situatie”, klonk het nog.