2015 Getty Images

70 jaar op de troon, 15 Britse premiers zien passeren en 30 corgi's/dorgi's "overleefd": de Queen in cijfers en weetjes

Queen Elizabeth heeft maar liefst 70 jaar op de troon gezeten en was daarmee de langst regerende monarch in de wereld. Meteen goed voor ontzettend veel cijfers en weetjes. Weet u hoeveel Britse premiers of pausen de koningin heeft zien passeren? Of waarom ze voor kleurrijke ensembles (tot fluo toe) koos? Om nog maar te zwijgen over haar onvoorwaardelijke passie voor paarden en corgi's. We zetten het voor u op een rijtje.

Langst op de troon? Een een-tweetje met Bhumibol

Welke royal zat er nu het langste op de troon? Het is hoe je het bekijkt. Lodewijk XIV, de Zonnekoning van Frankrijk, heeft 72 jaar geregeerd (1643-1715) en is recordhouder. Niet geheel onbelangrijk is dat hij op zijn vierde al de troon bemachtigde, maar het was zijn moeder die regentes was en de premier die de feitelijke macht had. Pas op zijn 18e kreeg Lodewijk het voor het zeggen. Als je dat in rekening brengt, spant de Queen officieel de kroon, hoewel het weinig scheelt met de Thaise koning Bhumibol.

Elizabeth wordt uitgeroepen tot koningin op 6 februari 1952, de dag dat haar vader koning George sterft. Maar Elizabeth wordt pas een jaar later gekroond, op 2 juni 1953. De Thaise koning Bhumibol wordt op 9 juni 1946 tot koning uitgeroepen, na de dood van zijn broer en staatshoofd Ananda Mahidol. Bhumibol legt echter de eed vier jaar later af (mei 1950). Waarom? De 19-jarige Bhumibol wil eerst zijn studies afronden in Zwitserland.

Bhumibol sterft op 13 oktober 2016 en zat officieel 66 jaar op de Thaise troon, niet-officieel dan weer 70 jaar. De Queen regeert officieel al 69 jaar, en 70 jaar niet-officieel.Ā 

Hoeveel presidenten, premiers en pausen "gesleten"?

Elizabeth zag in haar indrukwekkende carrriĆØre maar liefst 15 verschillende Britse premiers, 13Ā Amerikaanse presidenten en 7 pausen passeren.

De premiers (15)Ā zijn: Liz Truss, Boris Johnson, Theresa May, David Cameron, Gordon Brown, Tony Blair, John Major, Margaret Thatcher, James Callaghan, Edward Heath, Harold Wilson, Alex Douglas-Home, Harold Macmillan, Anthony Eden, Winston Churchill.

De presidenten (13): Joe Biden, Donald Trump, Barack Obama, George Walker Bush, Bill Clinton, George Herbert Walker Bush, Ronald Reagan, Jimmy Carter, Gerald Ford, Richard Nixon, Lyndon Johnson, John Fitzgerald Kennedy en Dwight Eisenhower.

De pausen (7):Ā Franciscus, Benedictus XVI, Johannes Paulus II, Johannes Paulus I, Paulus VI, Johannes XXIII en Pius XII.

Paarden en honden "part of the family"

De Queen heeft een voorliefde voor paarden en honden. Mensen komen op de laatste plaats, durven de Britten al eens ironisch te beweren.

Paarden:
Elizabeth rijdt van kindsbeen af op paarden. Het is een van de weinige hobby's waarmee ze zich compleet kan ontspannen of waar ze volledig kan in op gaan (zie video's). In haar stallen worden zelfs heuse volbloedpaarden gekweekt. Ze is trouwens de eerste regerende vorst die de prestigieuze Ascot Gold Cup-race wint met een van haar merries, Estimate. Tijdens de coronalockdown wordt de 94-jarige Queen gefotografeerd op pony Fern in op haar landgoed in Windsor.

En het zit in de genen want haar enige dochter, prinses Anne, wordt Europees kampioene paardrijden in 1971 en kleindochter, Zara Philips, brengt zilver mee van de Olympische Spelen in Londen in 2012.

(lees voort onder de video's en socialemediapost)

Honden: Als er Ć©Ć©n levend wezen de Queen werkelijk overal mag volgen, zijn het haar honden wel. Het is haar geliefde vader, koning George, die de eerste corgi, Dookie genaamd, in huis haalt. Voor haar 18e krijgt Elizabeth corgi Susan cadeau, sindsdien heeft ze er meer danĀ 30 gehad. Allemaal corgi's en dorgi's (kruising tussen een corgi en teckel) Ć©n trouwens allemaal afstammelingen van Susan.Ā 

De laatste jaren had Elizabeth nog twee trouwe viervoeters: Vulcan en Candy. Zij mochten zelfs poseren op een officieel portret voor haar 90e verjaardag, want voor de Queen zijn ze gewoon "part of the family".

"Nieuwe aanwinsten" werden eerst gemeden. Jonge honden zouden tĆ© onstuimig zijn en een gevaar vormen voor de oudere Queen. Naar verluidt wilde Elizabeth ook geen dieren achterlaten als ze zou komen te gaan. Maar na de dood van Vulcan in december 2020 zou de Queen zich - volgens het Britse sensatieblad The Sun - toch laten hebben overhalen met twee puppy's, een cadeautje van zoon prins Andrew. Dit om in coronatijden toch wat leven in de brouwerij te hebben en het bleek een welkome afleiding voor haar na de dood van prins Philip. Volgens het magazine OK! mag aan het hondenlijstje recent ook Lissy toegevoegd worden, een cockerspaniĆ«l die een speurhondenwedstrijd won.Ā Ā 

De Queen met Willow (corgi), Vulcan (dorgie), Candy (dorgie) en Holly (corgi) in 2016.

Heuse "firm" aan kinderen en (achter)kleinkinderen

De Queen heeft een uitgebreide familie waarvan het werkende deel als "The firm" (of bedrijf) wordt bestempeld. Zelf heeft zeĀ 4Ā kinderen: prins Charles (73), prinses Anne (71) en de nakomertjes Andrew (62) en Edward (58).

Elizabeth wordt onverwachts op 25-jarige leeftijd koningin en moet het vak bij wijze van spreken leren al doende. Ze is plichtbewust en verzet bergen (overzees) werk waardoor er minder tijd is voor de kinderen. Zij worden opgevoed - en zoals het toen gebruikelijk was - door nanny's en gouvernantes. Toch laat haar beste vriendin en nicht Margaret Rhodes zich ontvallen dat Elizabeth gƩƩn afstandelijke moeder is: "Ze praat vaak over hen en maakt zich zorgen zoals gelijk welke moeder."

Uit de oude doos: het koninklijke gezin in 1972.
2016 Getty Images

Bij de kleinkinderenĀ staat de teller op 8:Ā William, Harry, Peter, Zara, Eugenie, Beatrice, Louise en James. Het aantal achterkleinkinderenĀ prijkt ook op 12:Ā Louis, Charlotte, George, Lilibet, Archie,Ā Savannah, Isla, Mia, Lena, Lucas, August en Sienna.

Elizabeth staat bekend als een lieve (over)grootmoeder. Zo verstopt ze attenties in Buckingham Palace als de achterkleinkinderen op bezoek komen. Prinses Charlotte, nu derde in lijn voor de troonopvolging , draagt als tweede naam ook bewust Elizabeth. "De Queen was bij de geboorte uitermate verheugd dat het een meisje was (na drie mannelijke troonopvolgers, red.). Ze is verzot op Charlotte en heeft interesse voor alles wat ze leert", verklapte moeder Catherine "Kate" Middleton in een ITV-interview.

Op deze foto ontbreken nog achterkleindochters Lena, Sienna en Lilibet, en achterkleinzonen Louis, Archie, August en Lucas. Ze waren toen nog niet geboren.

De uitgebreide stamboom (lees onder de stamboom voort):

Philip Mountbatten, sinds kerst 1943

Meer dan 73 jaarĀ is hij haar steun en toeverlaat, tot zijn dood op 9 april 2021. Philip Mountbatten, deĀ hertog van Edinburgh, de man waarmee de Queen haar platina bruiloft kon vieren. Tijdens de kerstvakantie van 1943 bloeit hun romance open. De ouders van Elizabeth vinden hem niet meteen de beste keuze. Zijn zussen heulen mee met de nazi's en hij heeft een stug karakter. Toch zet de koppige - of is het eerder vastberaden - Elizabeth door en huwt Philip op 20 november 1947.Ā  Ā 

Elkaar aan het lachen brengen, daarmee is de helft al gewonnen, toch?

schoondochter Sophie Rhys-Jones over het "geheim" achter het huwelijk

Het geheim van hun lange huwelijk is volgens schoondochter Sophie Rhys-Jones vrij simpel: humor. "Dat zij iemand zoals hij tegenkwam, ik denk niet dat ze een betere keuze had kunnen maken. En ze maken elkaar enorm aan het lachen. Waarmee je al de helft hebt gewonnen, toch?"

Nee, wellicht is het niet allemaal koek en ei geweest. Prins Philip durft zijn ongezouten mening te geven, ook in het openbaar, en dat veroorzaakte (diplomatieke) incidenten en vormde zijn reputatie in de pers. En dan zijn er de geruchten over zijn scharrels die mogelijk aan de basis liggen van het leeftijdsverschil tussen prinses Anne en prins Andrew (er zit 9 jaar tussen).

Over haar (bij)namen

We kennen haar als de Queen of koningin Elizabeth II, maar haar ouders spraken haar aan met "Lilibet". Die naam mogen enkel familie en goede vrienden gebruiken. In de fel bejubelde Netflix-reeks "The crown" wordt de jonge Queen door haar oom Edward smalend Shirley Temple genoemd, naar het kindsterretje met de krulletjes. Of dat werkelijk zo is, weten we niet.

Wat we wĆ©l met zekerheid weten is dat prins George zijn overgrootmoeder liefdevol met "gan-gan" aansprak ( toenĀ granny hem nog niet lukte) en zoon Charles noemt haar speels "mummy". Voor haar 90e verjaardag geeft Charles voor duizenden toeschouwers een speech. Hij begint zijn lofzang met "Your Majesty, (stilte)... mummy" waarop het publiek uitzinnig wordt.

En wat nog gefluisterd wordt in de koninklijke gangen: prins Philip noemde zijn vrouw plagerig "sausage" (worstje) of "cabbage" (kool). De Britse pers gokt dat sausage komt van een typisch Brits stevig ontbijt, waarvan een gebakken worst Philips lievelingsonderdeel is. Cabbage zou zijn oorsprong vinden in de Franse liefkozing "mon petit chou". Maar chou betekent hier uiteraard schatje en niet een groente.Ā 

WPA Rota

Kleur, kleur en nog eens kleur(rijk)

Het is niet dat de Queen van kleurrijke outfits houdt, maar toch droeg ze er vaak. Van zonnig lente-geel op het huwelijk van prins William in 2011 tot knalgroen op Trooping The Colour in 2016, Elizabeth is altijd duidelijk zichtbaar geweest. En dat was nĆ©t de bedoeling.Ā 

"De koningin begeeft zich dagelijks tussen heel wat mensen, soms massa's mensen die per se een blik van haar willen opvangen. Ze wil niemand teleurstellen en kleedt zich daarom opvallend", legde haar vaste cameraman Peter Wilkinson daarover ooit uit.

AP2011
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
KGC Photo Agency LLP

Meest gelezen