Direct naar artikelinhoud
NieuwsKoningin Elizabeth II

‘Operation London Bridge’ is in werking: zo ziet de tiendaagse aanloop naar de begrafenis van Elizabeth eruit

Koningin Elizabeth in november 2007.Beeld Getty Images

De Britse premier Liz Truss zou met cryptische codetaal op de hoogte zijn gesteld van het overlijden van koningin Elizabeth II: London Bridge is down. De boodschap was het startschot van een tiendaagse mega-operatie die uiteindelijk naar de begrafenis van The Queen zal leiden.

Wie denkt dat de dood van een historisch staatshoofd een land in paniek brengt, heeft weinig begrepen van Brits organisatietalent. Met het overlijden van The Queen komt een tiendaagse procedure op gang die legers topambtenaren minutieus hebben uitgekiend en bekendstaat als Operation London Bridge. De sterfdag staat in de documenten als D-Day beschreven, de daaropvolgende dagen heten D+1, D+2, enzovoorts. In de afgelopen jaren kwamen al snippers van de geheime documenten naar buiten, onder meer dankzij een vooruitblik van The Guardian in 2017.

Zelfs over de bloemen die Britten op spoorovergangen zouden kunnen gooien naar de wijlen koningin is nagedacht. Als haar lichaam echt met de trein van Schotland naar Londen gaat, zoals het plan voorschrijft, rijdt een tweede locomotief achter haar aan om de rails schoon te vegen.

Operation Unicorn

Dat de koningin in haar geliefde zomerresidentie in Noord-Schotland gestorven is, brengt niemand in paniek. Uitgebreide draaiboeken liggen klaar voor dit scenario, dat in de documenten Operation Unicorn wordt genoemd. Over twee dagen zal het lichaam van Elizabeth worden overgebracht naar haar officiële paleis in de Schotse hoofdstad Edinburgh, Holyroodhouse. Zondag vindt een dienst plaats in de St Giles’-kathedraal in de stad, waarna haar lichaam daar een etmaal kan worden bezocht.

Mogelijk gaat haar kist vervolgens aan boord van de Royal Train, de trein waarmee Britse koninklijke leden traditioneel per spoor worden vervoerd. Die zou dan door het oosten van Engeland, via steden als York, Newark-on-Trent en Peterborough, naar Londen rijden. Als dat uiteindelijk niet uitvoerbaar blijkt, wordt de wijlen koningin naar Engeland gevlogen. Premier Liz Truss en Britse parlementariërs zullen haar lichaam verwelkomen in Buckingham Palace.

Twee dagen later, op dinsdag, staat een belangrijke ceremonie gepland. Dan wordt de kist overgedragen van het paleis naar Westminster Hall, waar zij vijf dagen opgebaard zal liggen. Haar lichaam kan 23 uur per dag worden bezocht. Ondertussen vinden elders in de stad repetities voor haar begrafenis plaats.

Drukke eerste werkdagen

Tot de dag na de begrafenis zullen Britse vlaggen door heel het land halfstok hangen, behalve in de 24 uur na de afkondiging van Charles III als nieuwe koning van het Verenigd Koninkrijk. Dat gebeurt deze vrijdagochtend. Om tien uur komt de Accession Council (de Raad van Toetreding) bijeen om het koningschap van Charles te bevestigen. De tekst daartoe zal worden opgelezen vanaf het balkon van St. James Palace, een van de oudste koninklijke paleizen in Londen.

Lees ook

Live - Britse media: Charles pas zaterdag officieel uitgeroepen tot koning

Op latere leeftijd stond koningin Elizabeth zich toe ook een andere kant van zichzelf te laten zien

Huisbiograaf van Queen Elizabeth: ‘Ze heeft altijd een zwak gehad voor Harry. Ze realiseerde zich hoe moeilijk het voor hem kon worden’

Veel tijd voor rouwen heeft Charles niet, hij ziet drukke eerste werkdagen tegemoet. Vandaag spreekt de nieuwe koning de inwoners van de vijftien landen toe waarvan hij nu het staatshoofd is. Later in de week bezoekt hij alle hoofdsteden van het Verenigd Koninkrijk: het Engelse Londen, Edinburgh in Schotland, het Noord-Ierse Belfast en Cardiff in Wales. Uiteindelijk keert hij terug in Londen. Daar ontmoet hij in de dagen voorafgaand aan de begrafenis de regeringsleiders van de Gemenebestlanden en buitenlandse staatshoofden.

Volgens de planning van Operation London Bridge, waarvan uiteindelijk kan worden afgeweken, vindt de begrafenis op zondag 18 september plaats, tien dagen na haar overlijden. Voor Britse werkgevers zou dat niet slecht uitkomen. Officieel is de dag van de begrafenis een nationale vrije dag. Op werkgevers zou veel druk worden gezet om hun personeel vrij te geven.