Rode eclairs, #Remcoorts en de stiekeme droom van zijn vader en teammanager: Vlaanderen gelooft in Vuelta-zege van Remco Evenepoel

De Remco-koorts in Vlaanderen begint stilaan los te barsten. Remco Evenepoel maakt nog steeds kans om de Vuelta, de wielerronde van Spanje te winnen en dat doet veel Vlamingen al dromen. Het is immers 44 jaar geleden dat een Belg een grote wielerronde won.

Het is ondertussen al 44 jaar geleden dat onze landgenoot Johan De Muynck de Ronde van Italië won. Met die zege in 1978 is hij nog altijd de laatste Belgische wielrenner die één van de drie "Grote Rondes" won. Maar elke dag komen de renners in de Vuelta van dit jaar een stukje dichter bij eindbestemming Madrid en stijgt de kans dat huidige leider Remco Evenepoel een einde maakt aan die droogte.  ​

"Madrid is nog ver", klinkt het dan traditioneel, maar Vlaanderen doet er alleszins alles aan om Evenepoel vanop afstand een hart onder de riem te steken. De burgemeester van Dilbeek in Vlaams-Brabant, de thuisgemeente van de leider in de ronde van Spanje, doet een oproep om de gemeente in het rood - de kleur van de leiderstrui in de Vuelta - te laten baden.

De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld en hult de binnen- en buitenkant van haar cultuurcentrum in het rood:

"Graag willen we alle Dilbeekse scholen oproepen om hun leerlingen aan te moedigen om in het rood naar school te komen en leuke acties op te zetten en dit kenbaar te maken met foto’s en video’s en de hashtag #DilbeekkleurtRemcorood te gebruiken", lezen we op de website van de gemeente. Ook lokale handelaars wordt gevraagd om hun etalages rood te kleuren en de sportclubs worden opgeroepen om rode thematrainingen te organiseren. Een oproep die massaal gehoor krijgt.

Bij bakkerij Bossuyt maakten ze voor de gelegenheid rode Remco-eclairs.

De oproep beperkt zich op dit moment al niet meer tot Dilbeek. Gisteren kondigden radiopresentatoren Fien Germijns en Thibault Christiaensens van Studio Brussel aan dat ze vanaf vandaag in het rood naar het werk zouden komen en ze roepen iedereen in Vlaanderen op die actie mee te ondersteunen. Een oproep die gisterenavond nog kracht bijgezet werd door Karl Vannieuwkerke in "Vive le vélo".

Ploegleider Patrick Lefevere: "Het vel van de beer niet verkopen"

Sporza besliste om deze week zeven extra uitzendingen van het wielerprogramma "Vive le VĂ©lo" te wijden aan de Ronde van Spanje. "Om de apotheose van deze mogelijk historische Vuelta extra in de verf te zetten." De tafel van presentator Karl Vannieuwkerke staat voor de gelegenheid in het Pajottenland, de thuishaven van Remco, in Domein Coloma in Sint-Pieters-Leeuw.

Gisteren schoof Patrick Lefevere, de sterke man van Quick Step-Alpha Vinyl mee aan tafel. "We mogen het vel van de beer niet verkopen voordat die geschoten is", probeert de manager zijn renner daar nog even te beschermen. "Ons team beleeft momenteel een gloriemoment, maar ik probeer iedereen overal rustig te houden. Ik wil niet meer de Remco-mania die hij gevoeld heeft in de Giro."

Al durft Lefevere ook openlijk te dromen van de zege in de Vuelta. "Ik zou liegen wanneer ik zou zeggen dat ik dit verwacht had. Ik had gedacht aan een top 10-plek en eventueel een ritoverwinning, maar natuurlijk hoop je op meer." 

Ook de grote droom om de ronde van Frankrijk winnen met Remco Evenepoel heeft Lefevere nog niet opgeborgen: "Ik hoop het nog steeds, we hebben altijd gezegd dat 2025 een mooie termijn is":

Videospeler inladen...

Vader Evenepoel: "We merken dat er in België een euforie aan het losbarsten is, maar we moeten tot zaterdag rustig blijven"

Zoals eerder al vermeld is de "Remco-koorts" bij Studio Brussel al enkele dagen aan de gang. Al spreken ze daar op de redactie liever over "Remcoorts": "Een toestand van extreme opwinding wanneer je denkt aan Remco Evenepoel die de Vuelta wint."

Vanmorgen belde Fien Germijns met Patrick Evenepoel, de vader van Remco Evenepoel. "We merken dat er in België een euforie aan het losbarsten is, maar we moeten nog tot zaterdag rustig blijven", klonk het nuchter bij vader Evenepoel. Die heeft zijn zoon gisteren in Spanje vanop afstand kunnen zien en gelooft in zijn winstkansen.

"Remco ziet er ontspannen uit, hij zit goed in zijn vel en hij blinkt gewoon", aldus Patrick Evenepoel. "De voorsprong is er en de ploeg zal er nu alles aan doen om die te behouden. Zaterdagavond, na de zwaarste rit, kunnen we hopelijk opgelucht ademhalen." Zondag rijden de renners nog van Las Rozas naar Madrid, maar in die etappe verwacht niemand nog grote verschuivingen in het eindklassement.

Toen we hem de laatste keer gezien hebben, gaf hij aan dat het doel was: de wedstrijd uitrijden

Liliane Van Eeckhout, oma van Remco Evenepoel

Wie er ook zullen bij zijn zondag in Madrid zijn de grootouders van Remco Evenepoel, opa Eduard Evenepoel (72) en oma Liliane Van Eeckhout (69), zij vliegen morgen naar Spanje. "Wij zijn enorm trots op Remco, maar het blijft toch altijd wat stressen", geeft Van Eeckhout toe op Radio 2 Vlaams-Brabant.

Remco Evenepoel heeft een verleden als voetballer, maar maakte in 2017 de overstap naar het wielrennen. "Ik had hem toen nog gewaarschuwd dat daar zo vaak gevallen wordt, maar in de eerste wedstrijd die hij reed, viel hij zelf ook al. Sindsdien heb ik eigenlijk altijd schrik, maar dat is wielrennen zeker", aldus Van Eeckhout.

En hoe schat ze de kansen van Evenepoel in om de Vuelta te winnen? "Toen we hem de laatste keer gezien hebben, gaf hij aan dat het doel was: de wedstrijd uitrijden. Het zou de eerste keer zijn dat hij een wedstrijd van drie weken tot een eind zou brengen. Indien dat zou lukken had hij graag twee overwinningen behaald en een plaats in de top 10 van het klassement. Dat doel lijkt al voor de helft geslaagd."

Ontknoping op groot scherm

De familie Evenepoel zal de rest van de Vuelta verder in Spanje volgen, maar wie dichter bij huis de sfeer wil opsnuiven kan vanaf vandaag opnieuw terecht in "De rustberg", het supporterscafé van Remco Evenepoel in Schepdaal.

De café-uitbaters waren even in verlof, maar openen vandaag opnieuw de deuren en stellen meteen een groot scherm op zodat iedereen de ontknoping van de Vuelta - met hopelijk na 44 jaar nog eens een Belgische eindzege - goed kan volgen.

Leerlingen van basisschool De Klimop in Schepdaal zingen een lied voor Remco Evenepoel aan supporterscafé "De rustberg".

Meest gelezen