Demir en Van der Straeten in de clinch over verlaging CO2-prijs: “Groene taboes loslaten blijkt te moeilijk”

 ©  BELGA

Net op het ogenblik dat de Europese ministers van Energie in Brussel bijeenkomen voor een spoedvergadering over de aanpak van de energiecrisis, haalt Vlaams energieminister Zuhal Demir (N-VA) vrijdag uit naar haar federale collega Tinne Van der Straeten (Groen), die op de vergadering ons land vertegenwoordigt. Demir vindt het onbegrijpelijk dat Van der Straeten geen verlaging van de CO2-prijs voorstelt. “De groene dogma’s en taboes loslaten blijkt te moeilijk”, zegt ze in een persbericht. Van der Straeten reageert scherp.

gjs
Bron: BELGA

Van der Straeten hoopt dat de Europese Unie een algemeen prijsplafond voor gas invoert, en niet enkel voor Russisch gas. Zo wil ze “de markten kalmeren en de prijzen naar beneden brengen”. Maar ingrijpen in het Europese emissiehandelssysteem (ETS), waarbinnen CO2-rechten worden verhandeld, maakt geen deel uit van haar pakket voorstellen. 

Het is geen geheim dat Vlaams minister Demir wel voorstander is van het vrijgeven van bijkomende uitstootrechten om de CO2-prijs te verlagen, maar dat voorstel werd deze week niet overgenomen tijdens het interfederaal overleg, waar de verschillende regeringen het gezamenlijke Belgisch standpunt bepaalden. Demir betwist dan ook dat Van der Straeten “alles uit de kast” zou halen om op Europees niveau de energieprijzen te doen dalen.

“Onverantwoord”

“In crisistijden vind ik die kunstmatige, extra kost bovenop de internationale marktprijzen onverantwoord”, zegt Demir. “Ik begrijp niet waarom de andere regeringen in dit land zich laten leiden door groene dogma’s en deze maatregel niet meteen steunen. Op deze manier kunnen we alle gezinnen en ondernemers op korte termijn weer iets extra ademruimte geven.”

Volgens experten vertegenwoordigt de CO2-prijs 8 tot 13 procent van de energiefactuur, zegt Demir. Door een “substantiële hoeveelheid” certificaten uit de marktstabiliteitsreserve van het emissiehandelssysteem vrij te geven, zal de CO2-prijs zakken, argumenteert ze. Het probleem nu is dat veel producenten de huidige kosten doorrekenen aan hun klanten.

Van der Straeten reageert

Op het kabinet van Van der Straeten wordt scherp gereageerd op de demarche van Demir. “Haar voorstel is om twee keer de broeikasgasuitstoot van België extra toe te laten, maar dat heeft geen merkbaar verschil - minder dan 1 procent op de prijs van elektriciteit. Voor de federale regering is de strijd tegen de klimaatopwarming wel een blijvende prioriteit.”

Van der Straeten wijst er ook op dat de ETS-opbrengsten ingezet kunnen worden om een sociaal energie- en klimaatbeleid te realiseren “en zo de energiefacturen te verlagen voor onze gezinnen en bedrijven”. Het is evenwel Vlaanderen dat de verdeling van die middelen blokkeert, zegt haar kabinet. “De minister van Energie voert vandaag met andere landen de forcing voor een prijsplafond op gas op de Europese energieraad. Een oplossing die wél zorgt voor lagere facturen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen