Overlijden Queen Elizabeth heeft ook financiële impact: Bank of England stelt rentebesluit uit, en komt Charles op de bankbiljetten?

De Bank of England heeft het rentebesluit uitgesteld vanwege het overlijden van Queen Elizabeth II. Dit maakte de centrale bank vrijdagmiddag bekend.

De Bank of England zegt de periode van rouw, tot 7 dagen na de uitvaart van de overleden koningin, te willen respecteren. Het rentebesluit stond gepland voor donderdag 15 september, maar volgt nu pas op 22 september. Dat betekent dat het Britse rentebesluit nu een dag na die van de Amerikaanse Federal Reserve gepland staat.

De ECB verhoogde donderdag de rente met 75 basispunten en de Amerikaanse Federal Reserve doet dit later deze maand vermoedelijk ook. En dat zou de Bank of England er volgens analist Stefan Koopman van Rabobank wel eens toe kunnen “dwingen” niet met 50, maar om ook met 75 basispunten te verhogen.

Bankbiljetten

Tot de rouwperiode voorbij is, zal de Bank of England ook geen beslissing nemen over een eventuele vervanging van de bankbiljetten.

Een beeltenis van de overleden koningin prijkt nu op de biljetten, maar het ligt voor de hand dat er nieuwe biljetten komen met een beeltenis van haar zoon en opvolger, koning Charles III. Tot nader order blijven de biljetten met Elizabeth II geldig als betaalmiddel, benadrukt de Bank of England.

Meer