AFP or licensors

Agentschap Opgroeien schorst vergunning van kinderopvang Rheia in Heverlee: "Ernstige tekorten vastgesteld"

Het Agentschap Opgroeien schorst de vergunning van kinderopvang Rheia in Heverlee, bij Leuven. De schorsing betekent dat de kinderopvang vanaf 12 september 2022 gesloten is en dat ouders en hun kinderen er niet langer terechtkunnen voor kinderopvang. De sluiting is tijdelijk, maar sommige ouders betwijfelen dat. Ze zijn ook niet te spreken over de gebrekkige begeleiding in de zoektocht naar een alternatieve opvangplaats.

"Opgroeien nam deze beslissing na meerdere verontrustende signalen", zegt Nele Wouters, woordvoerder van Opgroeien. "Deze signalen gaan over een tekort aan kinderbegeleiders, financiële problemen en een tekort aan werkingsmateriaal. Naast de signalen zijn er ook vastgestelde tekorten. Deze zijn ernstig en maken dat we ons ernstig zorgen maken over de veiligheid van de kinderen", aldus Wouters. Zo heeft de crèche een vergunning voor 54 kinderen, maar zouden er in werkelijkheid minstens 70 peuters verblijven. 

Tijdelijke maatregel

"We hebben deze beslissing genomen in het belang van alle kinderen die er worden opgevangen. We weten dat dit erg ingrijpend is voor alle betrokkenen. In de eerste plaats voor de gezinnen die plots zonder opvang zitten, maar ook voor de kinderbegeleiders die zich maximaal inspanden", gaat Wouters verder. "Een schorsing is een tijdelijke maatregel. We onderzoeken dit dossier grondig om daarna een definitieve beslissing te nemen.
De schorsing loopt momenteel tot 12 december 2022. Indien mogelijk nemen we sneller een beslissing", aldus nog de woordvoerder. 

Boze ouders

Opgroeien organiseerde donderdagavond een toelichting over de beslissing. Er waren meer dan 60 ouders aanwezig en ook de bevoegde schepen en de medewerkers van het Lokaal Loket Kinderopvang waren aanwezig. "Zij engageren zich om alle ouders te ondersteunen bij het vinden van een (minstens tijdelijke) alternatieve plek voor hun kind. Dat is niet evident, gezien Leuven een hoog gebruik van kinderopvang kent en er al een schaarste aan vrije plekken was, voor deze beslissing", aldus Wouters. 

Die stelling wordt door sommige ouders, die onze redactie contacteerden, tegengesproken. Volgens hen is er geen sprake van een noodplan, omdat de verschillende instanties naar mekaar doorverwijzen. De schaarste aan opvangplaatsen maakt het probleem voor hen nog erger. Andere ouders betwijfelen ronduit of de crèche na de schorsingsperiode nog zal heropenen.

Boze ouders zeggen tenslotte nog dat ze de problemen in het kinderdagverblijf al lang kenden en hebben aangekaart. Ze vinden dat alle instanties te laat reageren.

Alternatieve opvang

"De schorsing is gebeurd op basis van ernstige feiten die niet getolereerd kunnen worden", reageert de Leuvense schepen van Sociale Zaken Bieke Verlinden (Vooruit). "De veiligheid van de kinderen kon niet gegarandeerd worden." 

Ze bevestigt dat er de afgelopen weken druk is gezocht naar alternatieve opvang. "Ik begrijp dat ouders nu een zware dobber hebben, zeker in deze uitputtende tijden", zegt Verlinden. "Wij hebben een noodplan klaar dat wacht op de goedkeuring van de bevoegde minister. Die goedkeuring is onder andere belangrijk voor de extra financiële steun die de kinderdagverblijven dan krijgen."

"We maken ons sterk dat we zoveel mogelijk kinderen kunnen helpen, al zal dat maandag nog niet in kannen en kruiken zijn. Ouders zullen de komende tijd zelf een oplossing moeten voorzien. Maar we doen ons best om voor iedereen een oplossing te vinden", zegt de schepen.

Meest gelezen