België krijgt opnieuw prestigieuze Ironman: triatlon komt in 2023 naar Knokke-Heist

Na meer dan 10 jaar krijgt België opnieuw een Ironman. De prestigieuze triatloncompetitie komt in 2023 naar Knokke-Heist. "We zijn verheugd om na vijf jaar onderhandelingen de Ironman naar hier te halen", klinkt het bij schepen van sport Jan Morbee. 

Atleten die deelnemen aan de Ironman 70.3 in Knokke-Heist zullen de wedstrijddag aftrappen met 1,9 km zwemmen in het open water van de Noordzee. Het fietsparcours van 90 kilometer bestaat uit één lus en neemt de atleten mee langs het rustige groene platteland en de polders van Ramskapelle, Damme, Oostkerke, Hoeke en Sluis. Als afsluiter lopen de atleten 21,1 km langs de zeedijk. Vervolgens keren ze terug naar het strand, waar de aankomst ligt.

"We zijn heel trots om zo'n prestigieuze competitie naar hier te halen", vertelt Morbee. "Wie triatlon zegt, zegt Ironman. Triatlon zit in het DNA van onze gemeente, want we organiseren al 22 jaar de Zwintriatlon, een van de mooiste wedstrijden van België. Maar een Ironman heeft internationaal een grotere reputatie."

Het is niet simpel om een Ironman naar je land te halen

Marc Herremans, ex-triatleet

"We hebben de laatste vijf jaar een paar keer mensen van de organisatie van Ironman ontvangen. We moesten hen tonen tot wat we in staat waren. Uiteindelijk hebben ze voor Knokke-Heist gekozen", legt Morbee uit. "Op die manier wordt het weekend van 16 en 17 september in 2023 een triatlonfeest, met een kwarttriatlon op zaterdag en dan de halve triatlon op zondag. We verwachten veel internationale atleten, in totaal zo'n 2.000 deelnemers."

10 jaar zonder Belgische Ironman

De laatste Belgische Ironman was in Antwerpen, in 2012. "Ik ben heel blij voor de Belgische atleten dat hun sport met een hele mooie naam in ons land tevoorschijn komt", laat ambassadeur Marc Herremans, ex-triatleet, weten. "Het is een mooie locatie om een vervolg te breiden aan het Belgische verhaal. Het is niet evident om een Ironman naar een land te krijgen. Je moet aan veel zaken voldoen". 

"Het parcours in Knokke-Heist zal heel snel worden. De zwemmers zullen in open zee goed moeten kunnen coördineren. Het fietsparcours zal uiteraard vlak zijn, maar ik denk dat er veel bochten zullen inzitten. Het loopparcours op de dijk is dan weer heel snel."

Meest gelezen