Homans: "Racismefilmpje Gent nodeloos culpabiliserend en contraproductief"

"Nodeloos culpabiliserend" en "contraproductief". Zo bestempelt Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) het campagnefilmpje waarin jonge kinderen racistische commentaren voorlezen. "Een campagne die vooroordelen en discriminatie wil tegengaan, moet toch beter kunnen dan andere vooroordelen te bevestigen", stelt de N-VA-minister in een opiniestuk op de website van Knack.

Het filmpje van de Gentse schepen van Jeugd Elke Decruynaere (Groen) werd de voorbije dagen massaal bekeken en gedeeld op Facebook. De kinderen herhalen racistische uitspraken zoals "ze starten hier gewoon hun eigen kalifaat", "pas op voor die bruine apen" of "vuile spleetogen".

Homans is niet te spreken over het filmpje. "De kijk van de Gentse schepen Elke Decruynaere op racisme doet me de wenkbrauwen fronsen. Denkt zij dat racisme éénrichtingsverkeer is? Dat racisme iets is dat enkel uitgaat van "autochtone Vlamingen" richting "allochtone Vlamingen"? Die benadering van racisme is eenzijdig, culpabiliserend en negeert bovendien de belangrijkste uitdagingen waar we voor staan wanneer we echt samen de stad ­of het Vlaanderen van morgen willen maken".

Geen eenrichtingsverkeer

Volgens Homans is racisme net geen eenrichtingsverkeer. "Er bestaat evenzeer racisme tussen diverse bevolkingsgroepen. En verder bestaat er ook racisme of vooroordelen van allochtonen ten aanzien van autochtone Vlamingen. Sommige onderzoekers beweren zelfs dat dat nog groter is bij allochtonen dan bij autochtonen."

"De beelden insinueren dat racisme de "schuld" is van de "autochtone Vlaming". Met dergelijke campagnes wordt het vooroordeel dat Vlamingen racistisch zijn gewoon bevestigd. Een campagne die vooroordelen en discriminatie wil tegengaan, moet toch beter kunnen dan andere vooroordelen te bevestigen. Deze campagne lost niets op. Integendeel."

Verbinden

Minister Homans pleit voor een andere aanpak. "Wanneer we echt willen werken aan het Vlaanderen van morgen en racisme en discriminatie - wat wel degelijk bestaat - uit onze samenleving willen bannen, zullen we het toch over een andere boeg moeten gooien. Dan moeten we inzetten op het verbinden en het in contact brengen van mensen. Het is vooral daarmee dat we vooroordelen kunnen bestrijden."

Meest gelezen