Maria Laura met haar verloofde in maart, op het huwelijk van prins Joseph Emmanuel van Liechtenstein in Colombia.

Een familiereünie met het kruim van de Europese adel: prinses Maria Laura trouwt met William Isvy, hoe ziet hun "intieme" dag eruit?

Brussel maakt zich na 19 jaar nog eens op voor een prinselijk huwelijk, met deze keer de relatief onbekende prinses Maria Laura en Frans-Britse William Isvy in de hoofdrol. Voor de voltallige Belgische koninklijke familie wordt het een zeldzame reünie, samen met de hoogste adel van Europa die aanwezig zal zijn. De discretie van het verloofde koppel is haast ongeëvenaard. Behalve vandaag. De deur gaat open, maar slechts op een kier. Hoe ziet hun "intieme" dag eruit?

Het is van 12 april 2003 geleden dat er een lid van de Belgische koninklijk familie trouwde in Brussel. Die eer was weggelegd voor prins Laurent en Claire Coombs. Prins Amedeo gaf nog in 2014 zijn jawoord aan Elisabetta "Lili" Rosboch von Wolkenstein, maar dat was onder een stralende Italiaanse zon.

Het is vandaag aan Amedeo's oudste zus, prinses Maria Laura (34), die - hoewel ze in Londen woont en werkt - nadrukkelijk gekozen heeft voor Brussel. “Ze is hier geboren en getogen, en ze houdt van haar stad”, verklapte haar moeder prinses Astrid op een persconferentie begin september. De prinses vindt het ook een uitstekende gelegenheid om de hoofdstad in al haar glorie aan haar schoonfamilie voor te stellen. 

William en Maria Laura casual in Londen.

In het stadhuis met 35, geen balkonzoen

De koninklijke trouwpartij begint 's ochtends in het Brusselse stadhuis op de Grote Markt en is kleinschalig. Aanwezig: 35 gasten. Alleen hechte familie en vrienden zijn uitgenodigd, de pers wordt op afstand gehouden om het intieme karakter te bewaren. Zo is een exact tijdstip niet aangekondigd. Maria Laura is ook slechts 9e in lijn voor de troonopvolging. De neven en nichten van koning Filip hebben altijd veel belang gehecht aan een leven in de luwte. Hun volste recht: ze zijn geen werkende leden van de monarchie en ontvangen geen dotatie.

Naast koning Filip en koningin Mathilde zullen prins Laurent, prinses Claire en prinses Delphine aanwezig zijn. Voor prinses Astrid en echtgenoot prins Lorenz zal het een nostalgische trip worden: de twee huwden op dezelfde locatie, eveneens in de maand september (1984). Astrid speelt trouwens met plezier "ceremoniemeester". Ze woont het dichtste - in Laken - en hielp het hele feest te plannen. Als getuigen treden in het stadhuis de zussen aan van Maria Laura, prinses Luisa Maria (26) en prinses Laetitia Maria (19). Isvy kiest ook voor zijn broer en zus. 

BEKIJK - Prinses Astrid en prins Lorenz geven uitleg bij het huwelijk van hun dochter en zijn in de wolken over hun kersverse schoonzoon:

Videospeler inladen...

De burgerlijke plechtigheid gebeurt in vier talen: Nederlands, Frans, Duits en Engels. Maria Laura kreeg onderwijs in het Nederlands in het Sint-Jan-Berchmanscollege van Brussel, verhuisde later naar de internationale school St John (Waterloo) waarna ze sinologie (studie van de Chinese taal en cultuur) volgde in Parijs. Ze liep stage in China en Londen waar ze bleef plakken.

Londen blijkt de place to be, want haar toekomstige man William Isvy (30) groeide grotendeels op in Londen en trok naar Montréal (Canada) om zich te verdiepen in financiën. Een passie die blijft: hij werkt nu in Londen in de sector van vermogensbeheer. Wie hoopt een glimp op te vangen van een zoenend koppel op het balkon van het stadhuis is er helaas aan voor de moeite. Een balkonscène staat niet op het programma. 

Iedereen helpt in de kathedraal

De kerkelijke plechtigheid volgt om 14.30 uur in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel, achter gesloten deuren. Voor die ceremonie zijn 500 mensen uitgenodigd. Erfgroothertog Guillaume van Luxemburg is een van de weinige bevestigde namen. De gasten worden vanaf 13 uur verwacht. “Broers, zussen, neven, nichten en vrienden van zowel William als Laura zijn zeer betrokken bij de voorbereiding van het huwelijk”, vertelde prinses Astrid.

Het wordt een zeer familiale aangelegenheid

moederkloek prinses Astrid

Prins Joachim, die andere broer van Maria Laura, zal samen met de enige broer van William de gasten ontvangen. Prins Lorenz begeleidt zijn dochter naar het altaar, de twee kinderen van prins Amedeo - Anna Astrid (6) en Maximilian (3) - zitten bij de bruidskinderen. Kardinaal Jozef De Kesel praat de plechtigheid aan elkaar waarin christelijke en joodse liedjes centraal staan. Isvy is van Joodse afkomst.

Als getuigen in de kathedraal heeft Maria Laura gekozen voor schoonzus Lili, een van haar beste vriendinnen die ze indertijd voorstelde aan broer Amedeo, en voor nichtje Olympia Napoleon-Bonaparte (de dochter van de zus van prins Lorenz).

Een blik op de kathedraal binnenin.
familiewoordvoerder Hervé Verhoosel/Twitter

Zien we Paola's sluier en een oldtimer?

Over de trouwjurk van prinses Maria Laura zijn voorlopig geen details bekend. Maria Laura houdt enorm van mode - bij voorkeur vintagestukken gecombineerd met hoge hakken - en woont al graag eens een defilé bij. En wie weet... leent grootmoeder koningin Paola haar kanten sluier opnieuw uit: een pronkstuk van 5 meter uit de 19e eeuw dat ze doorgaf aan dochter Astrid, en schoondochters Mathilde en Claire. Het pasgehuwde koppel zou opteren voor een "origineel voertuig, als het weer het toelaat". Wat doet vermoeden dat het een oldtimer met een open dak wordt.

Koningin Paola als bruid in 1959 met koning Albert.

In tegenstelling tot het burgerlijke huwelijk is de pers in de kathedraal wel welkom. Cameraploegen mogen even binnen om beelden en geluid te draaien. Het koppel zal zelf ook foto's verspreiden, zoals de familiefoto die gemaakt wordt tussen de twee ceremonies door. Het huwelijk mag naar koninklijke normen best bescheiden genoemd worden. Ter vergelijking: op de burgerlijke plechtigheid van Laurent en Claire waren 200 gasten, voor de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal tekende dan weer 1.500 aanwezigen present.

Over een huwelijksreceptie, -feest en vervolgens -reis kunnen we kort zijn. "Dat is privé en daar communiceren we niet over", zegt woordvoerder Hervé Verhoosel. En daarmee gaat de deur weer onherroepelijk dicht bij de familie Kus. (lees meer hieronder)

"De familie Kus": hecht en beschermend
Het gezin van prinses Astrid en prins Lorenz is uitermate hecht te noemen. Koningin Paola bedacht voor hen de bijnaam "la famille Bisou" (de familie Kus). In een interview met het Franse blad Point de Vue voor hun 35e huwelijksverjaardag zei Astrid dat ze bijna dagelijks belt met haar vijf kinderen en dat ze een WhatsAppgroepje vormen, met een apart groepje voorbehouden aan de twee kleinkinderen. 

De kinderen zijn opgegroeid zonder veel media-aandacht, een verdienste van het gezin om elkaar bijzonder goed af te schermen. Buiten de geboorte en de verloving is van Maria Laura enkel officieel meegedeeld dat ze als tiener met haar klas betrokken raakte bij een verkeersongeluk op de Brusselse Ring. We schrijven september 2005. De schoolbus botst, gaat over de kop, belandt tegen de vangrail en brandt uit. Omstanders weten de kinderen uit de bus te halen, enkel de chauffeur raakt gewond.

Een familiekiekje uit 2014 bij de verloving van Amedeo en Lili (midden) met links prins Joachim en rechts de prinsessen Maria Laura, Luisa Maria en Laetitia Maria.

Via Lorenz (von Habsburg-Lothringen), die van geboorte een Oostenrijkse aartshertog en Hongaarse prins is, behoren de kinderen tot de hoogste Europese adel. En wie in adellijke kringen vertoeft, kan op terughoudendheid rekenen.

Het helpt ook om in het buitenland een anoniem leven op te bouwen. Amedeo, Laura, Joachim, Luisa en Laetitia vliegen over de wereld uit, voor studies en werk. Globetrotters met bijvoorbeeld Luisa die als vertaalster werkte voor het Bolsjojtheater in Moskou of Joachim die even aan de slag was voor een bedrijf in hernieuwbare energie in Zuid-Afrika. Maar niet alles blijft onder de radar. Bij Joachim lekte twee jaar geleden uit dat hij in Spanje de coronamaatregelen niet had gerespecteerd met zijn aanwezigheid op een reünie (lees: feestje).

Meest gelezen