Een Oekraïense militair inspecteert zijn pantservoertuig nabij Charkov.
AFP or licensors

Oekraïne herovert in sneltempo terrein in oosten: belangrijk knooppunt weer in handen, duizenden Russen riskeren omsingeling

Na enkele maanden van impasse aan het front lijken de Oekraïense troepen nu door de Russische linies in het oosten te breken. Het belangrijke verkeersknooppunt Koepiansk is bevrijd en daardoor lopen duizenden Russische militairen het risico om ingesloten te worden. De Russen zouden nu ook de stad Izjoem verlaten en Defensie in Moskou lijkt dat nu te bevestigen. Door de opmars worden Russische troepen in het noorden nu grotendeels afgesneden van die in het oosten. De Oekraïeners nemen ook steeds meer terrein in aan het zuidelijk front.

Gisteren doken beelden op van soldaten die de blauwgele Oekraïense vlag hadden gehesen aan een naambord net buiten de stad. Dat moest de snelle opmars van het Oekraïense leger in het oosten van het land symboliseren. Nu zijn er op sociale media beelden verspreid waarin Oekraïense troepen poseren vlakbij het regeringsgebouw in Koepiansk. Dat zou aantonen dat ze het centrum van de stad heroverd hebben op de Russen. Vanmiddag heeft Oekraïne bevestigd dat Koepiansk bevrijd is door speciale eenheden.

De voorbije dagen zouden de Oekraïeners al meer dan 60 kilometer zijn doorgedrongen in door Rusland bezet gebied en volgens Kiev zijn daar een dertigtal dorpen bevrijd. Onze collega en Oekraïne-kenner Marijn Trio spreekt over een grote doorbraak. In totaal zouden de Oekraïeners de voorbije dagen meer dan 2.500 vierkante kilometer bezet gebied bevrijd hebben. Dat is ongeveer de oppervlakte van de provincie Antwerpen en dus best veel terrein. Er waren al wel meer video's verspreid over burgers die enthousiast de Oekraïense troepen als bevrijders onthalen. Over de echtheid van die beelden is er wel nog geen zekerheid.

De bevrijding van Koepiansk -ten zuidoosten van Charkov- is evenwel een erg belangrijke gebeurtenis. De stad is een belangrijk knooppunt van wegen en spoorlijnen. Nu Oekraïne die stad weer in handen heeft, worden de Russische verbindingen tussen het front in het noorden -in de omgeving van Charkov- en die verder in het oosten -rond Loegansk en Donetsk- zo niet afgesneden, dan toch fors bemoeilijkt. 

Volgens pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne zouden de Russen nu ook de stad Izjoem opgeven om niet ingesloten te raken door de Oekraïeners. In dat gebied zouden 10.000 Russen en hun bondgenoten nu omsingeling riskeren. Hen blijft de keuze: afgesneden worden van Rusland of zich tijdig terug te trekken. Uit de beelden van Oekraïense militairen op Telegram hieronder is te zien hoe een Russische controlepost nabij Izjoem wordt ingenomen. Intussen heeft een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie bevestigd dat de troepen in Izjoem "zich gaan hergroeperen". Mogelijk proberen de Russen zich nu terug te trekken achter de rivier Oskil -ten oosten van Izjoem- en daar een nieuwe verdedigingslinie aan te leggen. Zelfs als dat lukt, is de val van Koepiansk en Izjoem op dezelfde dag wel een forse nederlaag voor de Russen.

Bekijk hier beelden op Telegram van het Oekraïense leger nabij Izjoem:

Videospeler inladen...

Het succes van het Oekraïense offensief in het oosten is een verrassing. Iedereen had gedacht dat Kiev alles op alles zou zetten om de zuidelijke stad Cherson te bevrijden. Daar is inderdaad een offensief tegen de Russen losgebarsten, maar tegelijk is Oekraïne dus blijkbaar ook in staat om op een tweede front in de tegenaanval te gaan. Dat heeft blijkbaar de Russen verrast en voorlopig lijken ze aan het oostelijk front niet in staat om de Oekraïense doorbraak te stoppen.

De Russen zouden in allerijl op zoek gaan naar versterkingen. Intussen roepen de Russen ook de inwoners van een aantal andere steden in de buurt op om weg te trekken, wat wijst op een verdere Oekraïense opmars. Dat bericht is wellicht vooral bedoeld voor de lokale "collaborateurs" die met de Russische bezetting hebben samengewerkt en die nu vrezen voor bestraffing door Oekraïne.

Oekraïense troepen rijden op een pantserwagen richting het front in het oosten van het land.
AFP or licensors

Intussen zouden de Oekraïense troepen ook oprukken in het zuiden, in de richting van Cherson. Het zou de bedoeling zijn om die stad en alle gebied ten noorden van de rivier Dnjepr te bevrijden. Ook daar moeten de Russen blijkbaar terugplooien en lopen ze het risico op omsingeling. De voorbije weken zijn veel bruggen en opslagplaatsen van de Russen gebombardeerd en wordt de bevoorrading van de Russische troepen ten noorden van de rivier moeilijk.

Meest gelezen