Steunpakket van 5,5 miljard moet Grieken door inflatie helpen, premier: "1,5 miljoen mensen zien pensioen stijgen" 

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft 21 maatregelen aangekondigd die verlichting moeten brengen voor de huishoudens die gebukt gaan onder de snel stijgende inflatie en die groei moeten bevorderen. Alle maatregelen samen kosten de Griekse overheid 5,5 miljard euro.

Zo heeft de premier onder meer beloofd in december 250 euro toe te kennen aan 2,3 miljoen landgenoten in precaire situaties. Dat deed hij in zijn toespraak over het economische beleid op de 86e editie van de Thessaloniki International Fair, het grootste evenement in zijn soort in Griekenland.

De huisvestingstoelage voor studenten wordt verhoogd van 1.000 euro naar 1.500 euro. De totale subsidie voor verwarmingsbrandstof wordt opgetrokken naar 300 miljoen euro en de criteria om voor die subsidie in aanmerking te komen, worden uitgebreid zodat 1,3 miljoen bijkomende huishoudens ervan kunnen genieten. Een speciale regeling om de kosten van stookolie te verlagen wordt in het leven geroepen. Een noodsubsidie van ongeveer 14 miljoen euro wordt uitbetaald aan landbouwers.

Er wordt een vangnet voor de samenleving geïnstalleerd

premier Mitsotakis (foto)
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

"We nemen een reeks permanente maatregelen, die in januari van kracht zullen worden. Op die manier wordt een vangnet voor de samenleving geïnstalleerd en wordt de basis voor een betere toekomst gelegd", verklaarde de regeringsleider. Premier Mitsotakis heeft tevens een stijging van de pensioenen beloofd. Dat zou voor het eerst in ruim 10 jaar gebeuren. Ook de minimumlonen gaan naar omhoog, en de btw in bepaalde sectoren gaat naar omlaag. Het nieuwe steunpakket zal in totaal 5,5 miljard euro kosten.

Energiegerelateerde prijsstijgingen veroorzaakten in Griekenland de grootste inflatie in drie decennia. De inflatie bedroeg in augustus 11,4 procent, bleek vrijdag uit cijfers van het Griekse statistiekbureau ELSTAT.

Vraag is uiteraard waar het geld vandaan wordt gehaald. Griekenland zakte in 2010 diep weg in een financiële crisis en ging miljarden lenen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dit jaar werd de laatste schijf terugbetaald. Volgens de regering deed het toerisme het dit jaar ook beter dan verwacht en is er extra ruimte.  

Meest gelezen