stad Gent

Handelsdokkaai in Gent heraangelegd met ruimte voor fietsers en wandelaars

Aan de Oude Dokken in Gent, het stadsvernieuwingsproject in het gebied waar vroeger havenindustrie gelegen was, is zondagmiddag de vernieuwde Handelsdokkaai feestelijk ingehuldigd. Er kwam een nieuwe publieke ruimte tussen het water, de groenzones en de bouwzones, met ruimte voor fietsers en voetgangers.

De heraanleg werd gerealiseerd met een financiële steun van 600.000 euro van EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. "Verschillende kaaivlakken werden met elkaar verbonden tot een wandel- en fietspad terwijl de sporen van de oude kaaikranen grotendeels behouden bleven", zegt het stadsbestuur. "Een vier meter brede loper in uitgewassen beton biedt nu ruimte aan fietsers en voetgangers en er is nu ook een fietsloper tot aan Dok Zuid. 

Het ontwerp benadrukt het maritiem-industriële karakter van de kaai. De sporen waarop de kaaikranen zich vroeger verplaatsten bleven grotendeels behouden en andere maritieme elementen zoals de kranen en oude scheepskettingen werden geïntegreerd in het ontwerp."

De werken waren gestart in november 2020, maar het stadsvernieuwingsproject rond de Oude Dokken begon in 2004 en moet nog verschillende fases doorlopen. De inhuldiging ging gepaard met Dokfeesten met live muziek en een rommelmarkt.

Meest gelezen