Archiefbeeld van Michel Dylst (centraal zonder helm) en enkele leden van de vzw
radio 2

Limburgse mijnwerkers als een blok achter opgepakte voorzitter: "Maffia vergiftigden voorzitter en sloegen hem in elkaar"

In Houthalen vond zondag om 11 uur een bijzondere algemene vergadering plaats van de vzw KS Vriendenkring  en Mijnwerkers voor Werk. Volgens de politie zakten zo'n 1.000 tot 1.500 leden en sympathisanten af naar de mijnschachten om als een blok hun steun te betuigen aan hun opgepakte voorzitter Michel Dylst. Ze gaven het volledige bestuur een kwijtschelding voor alle gelden die tot nu toe gebruikt zijn en gaven Dylst een mandaat om ook in de toekomst hun belangen te verdedigen. 

De bijzondere algemene vergadering kwam er na een tumultueuze week voor de leden en sympathisanten van vzw Vriendenkring Kempische Steenkoolmijnen. Woensdag werden hun voorzitter Michel Dylst en zijn vrouw opgepakt in een onderzoek naar witwassen. Het parket zou volgens Het Belang Van Limburg concrete aanwijzingen hebben dat meer dan een miljoen euro van de vzw, waaronder lidgeld, gebruikt zou zijn voor privé-aankopen, plezierreisjes en onduidelijke doelen.

"Maar de ondergrondse mijnwerkers hebben vandaag getoond dat we hen niet laten vallen", benadrukt interim-voorzitter Eddy Melis. "Alle leden staan 100 procent achter de voorzitter, de penningmeester en het bestuur. Zij hebben bij een stemming vandaag dan ook een volledige kwijtschelding gekregen voor de fondsen die nodig waren om de belangen van mijnwerkers te verdedigen, op eender welke manier dan ook. Ook is de leden voorgelegd of ze verder willen met het bestuur en de voorzitter. Overtuigend kregen ik en het bestuur het mandaat om de belangen van de mijnwerkers te blijven verdedigen tot Michel terug is." 

Fysieke bedreigingen en fouten in de wet

Vandaag vertelde Melis voor het eerst aan de leden waar een deel van de fondsen van de vzw heen ging. "Er is geld gegaan naar Hongaarse en Bulgaarse maffia. Het ging allemaal bergaf na de wet van 7 mei 2020. Door verschillende dossiers krijgen de mijnwerkers al 30 jaar lang minder pensioen dan wettelijk voorzien was. De wet moest dat deels rechttrekken, maar men kwam erbij uit dat het document een fout bevatte nadat het al getekend was door de koning en de ministers. Dus moest de procedure een tweede keer doorlopen worden en liep alles spaak. Ondertussen was er ook een andere regering, met wie geen akkoord gevonden werd." 

Ondertussen is ook een externe bedrijfsrevisor aangesteld om de boekhouding door te lichten
interim-voorzitter Eddy Melis

Dat was echter nog maar het topje van de ijsberg volgens Melis. "Onze voorzitter kreeg fysieke bedreigingen en werd ook afgeranseld. Hij brak zeven ribben en werd zelfs vergiftigd. Op gesloten vergaderingen met onze leden wilden we dat nooit naar de voorgrond halen om de aandacht niet af te leiden van het dossiers van de mijnwerkers. Wie de opdracht gaf voor dat geweld, is de grote vraag. Onze strijd gaat over veel geld en sommige mensen zullen ons dat niet gunnen."   

Forser, maar even vriendschappelijk, op 19 september

Ondertussen heeft de vzw ook een externe en onafhankelijke bedrijfsrevisor aangesteld om de boekhouding onder de loep te nemen. "Als er een onnauwkeurigheid zou hebben plaatsgevonden, dan zal het bestuur die samen met de revisor onmiddellijk rechtzetten. Zo willen we de werking van onze vzw verzekeren en verderwerken aan dossiers." 

Om hun eisen nog eens extra kracht bij te zetten, plannen de mijnwerkers een betoging in Brussel op 19 september. "We zullen misschien forser en kordater naar buiten komen dan voordien, maar het zal altijd vriendschappelijk blijven." 

Meest gelezen