©  BELGA

Afscheid van iconen: Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali krijgen eerbetoon bij laatste rit in een grote ronde

De slotrit in de Ronde van Spanje is niet enkel de laatste rit in de deze editie van de Vuelta. Het is meteen ook de laatste rit in een grote ronde van Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali. Het Spaanse wielericoon neemt op 42-jarige leeftijd afscheid van de wielersport. Ook voor Vincenzo Nibal is het meteen zijn laatste wedstrijd in een grote ronde. Beide iconen nemen aan het einde van het seizoen afscheid van de wielersport werden bij aanvang van de slotrit nog even gehuldigd door de Spaanse organisatie.

Jens Jacobs

Deze editie van de Ronde van Spanje zal niet alleen de geschiedenis ingaan door ze zege van Remco Evenepoel. Het zal ook herinnerd worden als de laatste grote ronde van wielericonen Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan) en Alejandro Valverde (Movistar), samen goed voor vijf zeges in een grote ronde.

Het zat er al langer aan te komen, maar nu is het wel degelijk een feit. Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali hebben hun laatste grote ronde gereden. Bij aanvang van de slotrit in de Vuelta, werden beide iconen gehuldigd door de Vuelta-organisatie.

Nibali, die in de afgelopen Ronde van Italië eind 2022 een punt te zetten achter zijn carrière, won in zijn loopbaan maar liefst vier grote rondes. Twee keer schreef hij de ronde van zijn thuisland op zijn naam (2013 en 2016), daarnaast won de Haai van Messina ook nog de Tour (2014) en de Vuelta (2010). Nibali werd in de Giro nog knap vierde, maar reed in Spanje een ietwat anonieme Vuelta. De Italiaan zal zijn laatste grote ronde eindigen op een 45ste plek.

Ook voor Alejandro Valverde zal het vandaag een speciale dag worden. In tegenstelling tot Nibali reed de ondertussen al 42-jarige Valverde zich regelmatig in de kijker in de Vuelta. Zo kreeg hij gisteren nog de prijs voor de strijdlust en zou de renner van Movistar knap op de dertiende plek eindigen in het algemeen klassement. Een knappe prestatie van de Spanjaard, die vooral in dienst van Enric Mas reed deze Vuelta.

Valverde werd bij aanvang van de slotrit ook nog eens in de bloemetjes gezet. Valverde kreeg een standbeeld, gemaakt uit gerecycleerd glas, en mocht tijdens de etappe ook nog een tijdje alleen voorop rijden om het applaus van de Spaanse fans in ontvangst te nemen.